Antallet af hjemløse er faldende - så mange er der i din kommune

En opgørelse over hjemløshed i Danmark viser et lille fald i antallet af hjemløse borgere.

Opdatering:
Artiklen blev oprindeligt udgivet det 10. september 2019. Den er opdateret med nye oplysninger og genudgivet den 14. januar 2020.

Nederst i artiklen kan du se, hvor mange hjemløse borgere, der er i din kommune samt udviklingen siden 2017.

Færre unge ender på gaden, herberg eller i varmestuer end tidligere, mens det samlede antal hjemløse i Danmark er faldet en smule, viser den seneste opgørelse fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (Vive).

I analysen er der i uge 6 i år registreret 6.431 borgere i en hjemløshedssituation, mens den forrige kortlægning fra samme uge i 2017 viste 6.635 hjemløse borgere.

Dermed er der sket et fald i antallet af hjemløse på tre procent siden 2017.

- Det drejer sig om en forskel på 204 personer. Faldet er dog så lille, at det ligger inden for den almindelige usikkerhed set i lyset af undersøgelsens metode og emnets kompleksitet, siger seniorforsker Lars Benjaminsen fra Vive i en pressemeddelelse.

Derfor er det Vives opfattelse, at der sandsynligvis er tale om en stagnering i antallet af hjemløse borgere.

Færre unge ender på gaden

Dykker man yderligere ned i tallene, viser opgørelsen, at der er omkring 350 færre unge hjemløse mellem 18 og 29 år i landet end for to år siden. Det samlede antal unge hjemløse ligger på omkring 2.000 personer.

Mindre positiv er udviklingen for ældre borgere. I aldersgrupperne 40-49 år samt 50-59 år er der således sket en lille stigning i antallet af hjemløse.

Udviklingen i antallet af hjemløse i Danmark

Samlet set er der dog tale om et fald i det totale antal hjemløse i forhold til 2017, og det er blot anden gang siden Vive i 2007 begyndte at kortlægge hjemløshed, at antallet er faldet over en to-årig periode.

- Når hjemløsheden langt om længe er faldet lidt blandt de unge, skyldes det formentlig, at en del kommuner har sat tiltag i gang for hjemløse unge, for eksempel med skaffe boliger og give social støtte, siger seniorforsker Lars Benjaminsen fra Vive.

- Vi må imidlertid ikke overse de midaldrende og ældre, der lever i hjemløshed. De har i høj grad også behov for langsigtede boligløsninger, og de har ofte et stort støttebehov for eksempel på grund af psykiske lidelser eller misbrugsproblemer.

TV 2 Lorry har tidligere haft fokus på hjemløse kvinder, der på overfladen måske ikke fremstår hjemløse. Se vores søndagsmagasin "De skjulte hjemløse" herunder:

En stor gruppe hjemløse kvinder klarer sig igennem natten ved at jagte sofaer hos familie, venner – eller helt fremmede.

Socialminister kalder på tidlig indsats for sårbare unge

Ifølge socialminister Astrid Krag (S) er det positivt, at antallet af unge hjemløse er faldet. Men antallet er ifølge ministeren stadig for højt.

- Hver tredje hjemløs er ung, og det er alt, alt for mange unge, der lever på gaden i stedet for at være godt på vej i livet, siger Astrid Krag til Ritzau.

- Vi bliver nødt til at have en stærkere indsats, hvor vi er nødt til at erkende, at det er forskellige grupper, man har med at gøre. Det handler om at holde hånden under velfærden og sætte tidligt ind, eksempelvis når et barn eller en ung får psykiske problemer, siger Astrid Krag.

Knap halvdelen bor i Lorrys område

Vives kortlægning viser desuden, at København og Frederiksberg er hjemsted for en fjerdedel af landets hjemløse. Her blev der registreret 1.609 personer i 2019, hvilket er et lille fald i forhold til 2017, hvor der var 1.724 hjemløse i København og Frederiksberg.

Tæller man Københavns Omegn med, er hovedstadsområdet med 2.846 hjemløse borgere base for næsten halvdelen af alle hjemløse i Danmark.

I de københavnske omegnskommuner er der også registreret et fald fra 1.518 personer i 2017 til 1.237 personer i 2019. Vive understreger dog, at der i nogle af de københavnske omegnskommuner ”har været et frafald i indberetningen ved kortlægningen i 2019, og derfor er dette antal formentligt underestimeret”.

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Godhavnsdreng

playJuraprofessor: Godhavnssagen kan åbne ladeport af lignende sager

Opholdsforbud

Risiko for angreb i bandekonflikt forlænger opholdsforbud

20190813-134904-l-1920x1277we.jpg

play17 Godhavns-børn får 300.000 kroner hver for misrøgt

nedim_yasar.jpg

Livstidsdømt mand frifundet for drab på radiovært

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere