Ny opfindelse vil tænde lys i mørket

På DTU i Lyngby har man udviklet en ny solcellelampe, med et batteri så kraftigt, at den kan oplyse en gadelampe en hel nat. Folkene bag håber opfindelse kan skabe et boom på markedet for solcellelamper.

Du kender nok den lille havelampe man kan få i Harald Nyborg, som kan indsamle solens energi i løbet af dagen og lave et sporadisk lys om aftenen.

Det er nogenlunde det, som et hold forskere på DTU har skabt bare i et meget større omfang.

- Vi har lavet en boks, der høster energi fra lampens solcelle i døgnets lyse timer, lagre den på et batteri og så frigiver energien til lampens lyskilde, når det bliver mørkt. Udtaler Jørgen Kejlberg, direktør i virksomheden Nordic Firefly, der er en af dem, der står bag opfindelse.

Den opfindelse kan blandt andet være med til at skabe lys på de steder, hvor det i dag er for dyrt at grave kabler ned.

- I Øjeblikket er det dyrt at opsætte udendørslamper, da det kræver nedgravning af kabler og tilslutning til ledningsnettet, men med den her anordning kan man i princippet sætte en lampe op på toppen af Himmelbjerget uden at skulle grave et eneste kabel, udtaler Jørgen Kejlberg.

Kan give lys hvor kragerne vender

Ifølge Jørgen Kejlberg, så vil gadelampen være attraktiv for kommuner landet over til f.eks. at oplyse busstoppesteder, stier eller parker – noget som kommuner landet over vil være interesseret i.

- Branchen har traditionelt været forbeholden over for solcellelamper, fordi det har været vanskeligt at få en pålidelig teknik. Men med den nye teknik, hvor vi kan lagre store mængder af solenergi, vil uden tvivl få markedet til at boome, udtaler Jørgen Kejlberg.

 

 

 

 

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Børnehjem magtanvendelse

Magtanvendelser mod anbragte børn og unge bliver ikke indberettet

Silas

Drenge fra børnehjem oplevede vold og trusler fra de ansatte, så begyndte de at filme alt med mobiltelefon

20210226-105352-L-1920x1277we

playOverborgmesterkandidat "fik kaffen galt i halsen", da hun så nyt nattelivs-udspil

acdb5ca2-de8f-452c-a7d2-b8a65843a1b8

Københavns Universitet forbyder tema i introuge

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere