Ny lov: Voldsdømte kan få karantæne fra nattelivet

Personer med en voldsdom kan forbydes at gå i byen efter midnat

Det skal være slut med et utrygt og voldeligt natteliv. 

I går trådte en ny lov i kraft, der betyder, at voldsdømte personer nu kan forbydes at opholde sig i nattelivet i op til to år.

Og det gælder i hele landet, uanset hvor personen har begået den voldelige handling.

Forbuddet for dømte voldsmænd gælder alle steder med alkoholudskænkning fra midnat til klokken 5 om morgenen.

Nye nattelivszoner

Loven betyder også at politiet kan udpege nattelivszoner i områder med mange barer.

quote - Nattelivszonerne er oprettet for at folk kan tage trygt i byen, og vi kan holde voldsmænd væk derfra

Claus Birkelyng, politiinspektør, Rigspolitiets Nationale Forebyggelsescenter.

I disse nattelivszoner skal voldsdømte personer både forlade udskænkningsstedet ved midnat, men skal også fjerne sig fra området. De må altså slet ikke opholde sig på gaden efter midnat.

- Nattelivszonerne er oprettet for, at folk kan tage trygt i byen, og vi kan holde voldsmænd væk derfra, siger Claus Birkelyng, politiinspektør hos Rigspolitiets Nationale Forebyggelsescenter. 

Og selvom udskænkningsstederne lukker klokken 24 indtil d. 15. Juli, hvor de får lov til at holde åbent til klokken 02, kan loven allerede få konsekvenser nu.

- Loven trådte i kraft 1. juli. Så hvis man begår vold på et udskænkningssted i aften klokken 23.30 og bliver sigtet af politiet for vold, risikerer man, når sagen kommer for retten, at anklageren nedlægger påstand om et forbud mod at komme i nattelivszoner.

quote - Selvfølgelig kan man gå under radaren, og tage til en anden by, hvor politiet ikke kender dig. Men det kan altså få store konsekvenser hvis du bliver taget

Claus Birkelyng, politiinspektør, Rigspolitiets Nationale Forebyggelsescenter.

Analyserer mulige nattelivszoner

Københavns Politi ønsker ikke at stille op til interview, om hvordan de vil håndhæve den nye lov. I en skriftlig kommentar til TV 2 Lorry siger ledende politiinspektør, Gert Sejbak:

- Den nye lovgivning træder i kraft på et tidspunkt, hvor nattelivsforbud endnu ikke er aktuelt på grund af de gældende lukkekrav. Det giver os tid til at foretage en grundig analyse af, hvor det kan give mening at indføre nattelivszoner i politikredsen. 

I kommentaren skriver ledende politiinspektør hos Københavns Politi, Gert Sejbak, at de derudover også vil overveje behovet for midlertidige zoner i forbindelse med større festivallignende arrangementer.

Får man et forbud, betyder det, at du ikke må befinde dig på et sted, der serverer alkohol efter klokken 00 i hele landet. Det kan blive svært for politiet at forhindre folk i at tage til andre byer, men prisen kan blive høj, hvis man bliver fanget. 

- Selvfølgelig kan man gå under radaren, og tage til en anden by, hvor politiet ikke kender dig. Men det kan altså få store konsekvenser hvis du bliver taget, siger Claus Birkelyng, politiinspektør hos Rigspolitiets Nationale Forebyggelsescenter.

Bryder den voldsdømte forbuddet, får man i første tilfælde en bøde på 10.000 kr.

Sker det igen er udgangspunktet fængsel i 30 i dage, men strafferammen er op til et års fængsel.




Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik