Ny lov efter ulykke: Første kørekort til vandscooter udstedt

Vanvidssejlads med vandscootere kostede sidste år to kvinder livet i Københavns Havn. Nu skal man have et særligt kørekort for at sejle på vandscooter.

00:25

Det første hold med det nye lovpligtige vandscooterbevis blev udklækket i dag. Udover at bestå prøven og dermed bevise, at man kan sejle en vandscooter og kender reglerne, så skal man også have en lovpligtig ansvarsforsikring.

- Man skal tjekke, at der er benzin på, at den kan sejle, at der er olie på, og at dødemandsknappen virker, siger Mogens Raff fra Rosklide.

Han er en af fem elever på det allerførste hold, der har taget det nye kørekort til vandscooter. 

Ulykken i Københavns Havn sidste år, hvor to unge amerikanske kvinder omkom efter en vandscooter torpederede deres båd, har nemlig affødt en lov om, at alle der lejer eller ejer en vandscooter, skal have et særligt kørekort.

Læs også Dom afsagt i tragisk vandscooter-ulykke

Unødvendig lov

På havnen i Kastrup har de fem elever hver især deres egen vandscooter med. Flere af dem har altid haft fritidssejlerbevis eller sønæringsbevis som navigatør, og de har altid sejlet efter de almindelige regler til søs - hvor man tager hensyn til andre i og på vandet.

- Det er helt vildt, at på grund af én, der ikke kan finde ud af det, så skal der en ny lov til, siger Mogens Raff.

Både han og de fire andre, der tager det nye vandscooterbevis - som det officielt hedder - er kede af, at alle, der sejler vandscooter, er blevet lagt for had efter dødsulykken sidste år. En på holdet fortæller, at nogle konsekvent ringer til politiet, når de ser en vandscooter. Det sker også, selv om man sejler efter reglerne.

De fem på havnen synes, at loven er unødvendig. For de kan i forvejen godt finde ud af at følge reglerne.

- Men det er nu meget godt, at der nu er kommet krav om, at man skal have en gyldig ansvarsforsikring, lyder det fra en på holdet.

Undtagelsen fra loven om at sejle med det nye vandscooterkørekort

Personer, der inden 1. januar 2018 opfyldte kravene til at føre vandscooter ved at være indehaver af et fritidssejlerbevis eller sønæringsbevis som navigatør, må fortsat føre vandscooter indtil den 1. januar 2020; herefter skal de også have erhvervet et vandscooterbevis ved at aflægge den praktiske delprøve af vandscooterprøven. Der gælder de samme regler for gæstesejlere, som fører en dansk speedbåd, vandscooter eller et lignende fartøj.​ 

Læs også Efter vandscooter-ulykke: Jerngitre lukker Københavns Havn

Prøven er svær

- Dem, der er helt nye, får svært ved at bestå, lyder vurderingen fra Mogens Raff.

For prøven er svær. Han har lige været ude på en prøvetur på banen en times tid inden selve prøven.

- Vi har lavet banen sammen med Søfartsstyrelsen, siger Patrick Hansen fra Danish Yacht Union. Det er ham, der kan udstede vandscooterbeviset.

- I morges har vi prøvet banen og også prøvet testen igennem sammen med dem, fortsætter han og gør sig klar til at sejle ud med censoren i en stor følgebåd.

Nu er de fem elever færdige med at gennemgå deres vandscootere sammen med censoren, og de sætter sig op på fartøjerne.

Med lav fart sejler de nu alle ud gennem Kastrup Havn - med håb om at det nye kørekort vil skaffe tilliden til vandscooterførerne tilbage. 

Vandscooterførerne her håber, at det nye kørekort til vandscooter vil skaffe tilliden til dem tilbage. 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik