Ny kedelig rekord: Klamydia-smitte er ude af kontrol

Antallet af klamydiasmittede i Danmark er steget gennem flere år, og der blev sat ny rekord i 2021. Hvordan knækker vi kurven?

Antallet af klamydiasmittede i Danmark nåede i 2021 op på 36.632. Det højeste niveau nogensinde.

- Vi ser her, at vi har en infektion, der ikke rigtig er kontrol om. Og det er bekymrende, fordi klamydia er en infektion, der skal behandles, siger Kirsten Salado, reservelæge på Klinik for Kønssygdomme, Bispebjerg Hospital.

Klamydia er en velkendt sexsygdom, som smitter via seksuel kontakt. Sygdommen kan smitte fra kønsdele ved både gennem vaginal-, oral-, og analsex.

Hvis klamydia ikke bliver behandlet, kan den i yderste konsekvens gøre en kvinde steril og give en mand betændelse og kroniske smerter i bitestiklen.

- Den stigende kurve for klamydiasmitte er virkelig bekymrende. Det er dog ikke overraskende, fordi der er ikke fokus på forebyggelse. Hverken kommunalt eller regionalt investerer i at forebygge den her sexsygdom, siger Lene Stavngaard, National Chef i Sex og Samfund.

Sådan knækker vi kurven

I 2011 fandt man 26.617 tilfælde af klamydiasmittede på landsplan, og tendensen har i de seneste ti år været et stigende antal smittede.

Det er især blandt unge mellem 15 og 29 år, at der bliver smittet med klamydia. I TV 2 Lorrys område fandt man i 2018 det største antal klamydiasmittede på Frederiksberg, i Halsnæs og i Solrød, fastslog en rapport fra Sundhedsstyrelsen i 2019.

Kommuner med flest klamydiatilfælde blandt unge

Klamydiatilfælde per 1.000 15–29 årige i 2018

1. Solrød: 33,2

2. Halsnæs: 31,7

3. Frederiksberg: 29,7

4. København: 28,0

5. Gentofte: 27,4

Kilde: Sundhedsstyrelsen (2019): "Klamydiatilfælde i 2012-2018 blandt 15-29 årige – fordelt på kommuner"

quote Der er meget mere klamydia derude...

Kirsten Salado-Rasmussen, reservelæge, Klinik for Kønssygdomme, Bispebjerg Hospital

Er der en risiko for, at vi kun ser toppen af isbjerget? At der er et stort mørketal?

- Ja, helt klart. Man tester jo faktisk flere og flere. Og flere af de prøver, man tester, er også positive. Og det tyder jo på, at man i virkeligheden skulle teste endnu flere. Der er meget mere klamydia derude, end det vi får fundet ved dem, der bliver testet, siger Kirsten Salado-Rasmussen.

Sundhedsstyrelsen har tidligere vurderet, at ca. 50.000 danskere hvert år smittes med klamydia, men det er tilsyneladende langt fra alle man finder. Derfor mener Sex og Samfund at man skal have flere til at teste sig.

De seneste tal fra Statens Serum Institut viser i øvrigt, at ud af alle dem, der blev undersøgt for klamydia i 2018 var 71 procent kvinder og 29 procent mænd.

Hvorfor skal vi ikke sætte vores lid til, at flere unge bruger kondom?

- Det skal vi også. Altså vi skal også oplyse om sikker sex, og vi skal også rådgive. Det vil sige, at det skal gå hånd i hånd med en teststrategi, siger Lene Stavngaard.

Ifølge Sex og Samfund kan man få flere unge til at teste sig, hvis det bliver lettere at blive testet. I dag skal de fleste aftale en tid hos deres egen læge eller tage på klinik. Sex og Samfund tilbyder dog en hjemmetest til udvalgte grupper i enkelte kommuner.

- Hastighed og let adgang er virkelig nøglen til at få langt flere unge til at teste sig. Vi ønsker at udbrede det her (hjemmetest red.) til hele landet, sådan at alle unge i alle kommuner kan bestille en hjemmetest, siger Lene Stavngaard.

quote Vi har sat os som mål at indenfor fem år, skal vi være med til at knække den kurve

Jeppe Handwerk, Adm. Direktør, Copenhagen Medical A/S

Som noget helt nyt har Sex og Samfund slået sig sammen med Copenhagen Medical, der fra 2022 vil bruge deres erfaringer fra corona-pandemien til at knække klamydia-kurven.

- Vi har sat os som mål, at vi indenfor fem år skal være med til at knække den kurve. Det vi kan gøre, er at få hastigheden op. Vi har lavet pakker med klamydiatests, som er til at rive ned af hylderne og have liggende derhjemme. Så når der er behov for at blive testet, så kan du gøre det med det samme med svar indenfor et døgn. Det knækker kurven, siger Jeppe Handwerk, administrerende direktør i Copenhagen Medical A/S.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik