Ny indsats mod højresvingsulykker

Kommunerne kan søge penge til sikring af de steder, hvor der er størst risiko for højresvingsulykker.

Foto: alarm112danmark.dk

Halvanden million kroner.

Det er beløbet, der er afsat til en ny pulje i Vejdirektoratet. Her kan landets kommuner søge om tilskud til sikring af veje, som er særligt udsatte for de frygtede højresvingsulykker, hvor cyklister bliver ramt - og desværre ofte dræbt - af højresvingende lastbiler, som ikke kan se dem.

-Det er især på kommunevejene, at cyklisterne færdes, når de skal i skole, på arbejde eller til fritidsaktiviteter. Jeg håber, at puljen kan være med til at give opmærksomhed om højresvingsulykker og give mulighed for at indrette flere sikre kryds,” siger transport-, bygnings- og boligminister, Ole Birk Olesen i en pressemeddelelse.

Læs også Få overblikket: Tre højresvingsulykker på fire dage

Vejdirektoratet oplyser, at puljepengene blandt andet kan gå til at optegne tilbagetrukne stoplinjer, afkortede cykelstier før et kryds, etablering af "før-grønt" for cyklister i de signalregulerede kryds og markerede cykelfelter.

-Bliver cyklisten først ramt i fart af en svingende lastbil, ser vi desværre ofte, at cyklisten kommer alvorligt til skade eller mister livet i ulykken. Derfor har vi meget fokus på højresvingsulykkerne,” siger Marianne Foldberg Steffensen, leder af Vejdirektoratets afdeling for Trafiksikkerhed og cykling i pressemeddelelsen.

Det er særligt i de store byer, hvor trafikken er tæt, at der er risiko for højresvingsulykker, fordi både lastbilchauffør og cyklist skal overskue en masse ting samtidig.

Læs også Nedgang i højresvingsulykker trods flere dødsfald denne uge

Der har været store udsving de seneste 10 år på antallet af højresvingsulykker mellem lastbiler og cyklister. I flere af årene har én cyklist mistet livet, mens der i 2008 var 11 dræbte cyklister i højresvingsulykker. I 2017 viser de foreløbige ulykkestal, at tre cyklister har mistet livet i en højresvingsulykke.  

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik