Ny begyndelse for hjertestarterne

3.500 gange om året falder en dansker om med hjertestop uden for hospitalet, og så tikker sekunderne ned i ti minutter, hvor man kan bringes tilbage til livet. I det gyldne vindue kan en hjertestarter være forskellen på liv og død, og alle kan finde ud af at bruge apparaterne, der kan støde et stoppet hjerte i gang igen.

Men netop fordi de er »idiotsikre«, er der ingen særlige krav om registrering af de små livreddere, eller hvordan de må hænges op. Der anslås med et meget bredt slag på tasken at være 10.000 hjertestartere i Danmark.
»Hjertestartere hænger tit i store virksomheder eller i offentlige bygninger, hvor forekomsten af hjertetilfælde ikke er særligt høj,« siger læge Fredrik Folke ved hjerteafdelingen på Gentofte Hospital. Som en del af et ph.d-projekt har han ved analyse af alle hjertestop uden for hospital i 11 år i Frederiksberg og Københavns kommuner kortlagt, hvor hjertestoppene sker - og hvor hjertestarterne derfor bør hænge. Dermed har vi for første gang kriterier for opsætning af hjertestartere med udgangspunkt i danske forhold, det skriver Berlingske Tidende tirsdag.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

daginstitution

Københavnske forældre bør fritages for betaling til daginstitutioner, mener flertal

1600px_colourbox40805590.jpg

Helsingør er populær som aldrig før - og borgmesteren ved godt hvorfor

Børnehave genåbning

Endnu en kommune dropper forældrebetaling, hvis børnene holdes hjemme fra dagtilbud

Cecilia Lonning-Skovgaard

Corona rammer Københavns aktivering af banderelaterede ledige

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere