Nu skal der samles affald: Danmark i kamp mod take-away-emballage

42.250 børn fra TV 2 Lorrys sendeområde samler affald i denne uge. I weekenden kan du også være med.

Mens Danmark en stor del af det seneste år har været lukket, så har vi brugt naturen mere end nogensinde før. Og det kan ses: For tusinder af mennesker på gåture giver mere affald til skade for miljø og dyreliv.

Og mens coronakrisen særligt i byerne har ført til en ny type affald i form af henkastede mundbind, så er der på årets affaldsindsamling i naturen fokus på en anden type affald, der formentlig er blevet mere af - nemlig papir, pap og plastik fra take-away mad. Og madindpakningen vender vi tilbage til senere.

Børnene begynder

Affaldsindsamlingen er for alle, der har lyst til at deltage, men det er børn fra skoler og institutioner, der begynder. Det skete allerede mandag morgen.

Danmarks Naturfredningsforening oplyser, at 42.250 børn fra hovedstadsområdet er tilmeldt indsamlingen, mens der på landsplan er cirka 143.000 unge affaldsindsamlere på plads.

Nogle af dem kommer fra Rådmandsgades Skole på Nørrebro i København, hvor hele ugen er afsat til arbejdet med affald og bæredygtighed.

- Tidligere år har vi haft en enkelt dag hvert forår - Skraldedagen - men da vi i år fik en mail fra Danmarks Naturfredningsforening, spurgte min afdelingsleder, om ikke vi skulle være med. Det synes jeg, og så gik vi i gang med at finde ud af, hvad vi ellers kunne gøre, fortæller Karen Larsen, der er lærer og projektansvarlig på Rådmandsgades Skole.

Skolen satser på at være en skole, hvor undervisning ikke bare handler om dansk, matematik og musik, men også om at tage ansvar for det område, man bor i, og derfor ønsker skolen at bidrage.

Det sker blandt andet ved, at eleverne deltager i affaldsindsamlingen - både på Nørrebro, men også ved Ishøj Strand og i Dyrehaven. Og derudover står den på projektuge, hvor det handler om bæredygtighed og miljø. Det kan være i modeindustrien eller i forhold til hav- og vandmiljø.

Særlig hilsen

Nørrebro-eleverne fik en helt særlig hilsen mandag morgen, da miljøminister Lea Wermelin (S) klokken 08.30 via Teams fra sin ministerbil tonede frem på storskærm foran eleverne. 

Hun fortalte dem om at være miljøminister - og så takkede hun dem for deres indsats.

- Og den hilsen får de også, når de samler ind i nærmiljøet. Folk råber "godt gået" - og det betyder noget for eleverne, fortæller Karen Larsen.

Projektugen på Nørrebro slutter med et bæredygtigt modeshow i skolegården fredag.

Vil øge bevidstheden om affald

Det er Danmarks Naturfredningsforening, der står bag Affaldsindsamlingen, og her er præsident Maria Reumert Gjerding begejstret for den opbakning, Affaldsindsamlingen efterhånden har fået.

- Vi vi gerne sætte fokus på et relativt stort problem: Man smider sit affald i naturen i stedet for at tage det med hjem i en skraldespand. Og det er et problem, hvis for eksempel dyr spiser affald, fordi de tror, det er mad. Der er dyr, der bliver viklet ind i plastik, som de ikke kan komme fri af - og så ødelægger det jo altså også naturoplevelsen for andre, hvis man kaster affald fra sig, siger hun til TV 2 Lorry.

Under et år med corona-epidemi har naturen haft ekstra stor bevågenhed - men det har også været en belastning. For mange flere har brugt den.

- Vi har jo fundet ud af, hvor fantastisk naturen er, når vi nu ikke har kunnet så meget andet. Og derfor vil Danmarks Naturfredningsforening gerne øge bevidstheden om, at den rene natur skal bevares, lyder det fra præsidenten.

Pant på emballage er en god idé

I år er der et særligt fokus på affald fra take-away mad. Og et af målene for 

Affaldsindsamlingen er at få kortlagt, hvor meget af den type affald, man støder på i naturen. Maria Reumert Gjerding håber på, at det vil kunne være med til at overbevise landets politikere om, at der skal pant på emballage til takeaway-varer - og at emballagen skal kunne genbruges.

- Pant på emballage er en rigtig god ide, for der findes et alternativ til engangsemballage. Tyskland indfører krav om, at alle forbrugere skal kunne tilbydes genanvendelige alternativer, så de kan aflevere for eksempel kaffekopper tilbage, som så bliver vasket og brugt igen. Der er virksomheder, som har udviklet alternativer til engangsemballage, og hvor det kan bruges op til 1.000 gange, forklarer hun.

Producenterne skal betale

Sidste års klimaaftale mellem regeringen og et flertal i Folketinget indebærer, at der arbejdes hen imod en reduktion på 50 procent af en række emballagetyper til take-away. 

- Naturen er ikke en skraldespand. Det er dejligt, at mange flere danskere har brugt naturen under corona, men vi skal selvfølgeligt ikke lade skrald ligge, når vi går hjem igen. Det skal indsamles og genanvendes. Vi har alle et ansvar, og det har dem, der producerer det, der bliver til affald også.

- Derfor er vi ved at se på, hvordan producenterne kan være med til at betale, så de får et incitament til at spare på emballagen og til at designe mere genanvendelige emballager. I det arbejde er der mange muligheder og forslag på bordet. Så vi får mindre affald i naturen og genbrugt og genanvendt mere, skriver miljøminister Lea Wermelin  (S) i en mail til TV 2 Lorry.

Og i mellemtiden skal der altså samles affald. I de næste dage samler skoler, institutioner og foreninger ind på livet løs, og i den kommende weekend kan alle så være med. Affaldsindsamlingen har sin egen hjemmeside, og her kan man gå ind og finde en affaldsindsamling i nærheden af det sted, man bor.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik