Nu ryger de gamle huse

Faldefærdige parcelhuse fra typisk 1960'ernes byggeboom bliver i stigende grad ofre for bulldozere og gravkøer.

Akut mangel på byggegrunde i hovedstadsområdet og store prisfald på nye nøglefærdige typehuse har det seneste års tid gjort det til en ofte bedre forretning at rive ned og bygge nyt på grunden frem for at begynde at renovere på det gamle hus, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten mandag.

Tilbagemeldingen kommer fra både ejendomsmæglere, nedrivningsbranchen og fra typehusfirmaernes organisation, Nyhussektionen under Dansk Byggeri.

Formanden for Nyhussektionen, direktør i byggefirmaet HHM Svend Pedersen, mener, at de stadig mere energibesparende typehuse er en stor del af årsagen til nedrivningsbølgen.

»Dette er foreløbig især et fænomen, som vi i stigende grad ser i københavnske forstæder som Hvidovre, Herlev, Søborg, Vangede og Vanløse, hvor byggegrundene er få,« siger han.

Mange ældre huse i hovedstadsområdet har nu en værdi, der stort set svarer til byggegrundens alene.

Hvis man derfor køber et gammel hus til 2-2,5 mio. kr., kan der således være god økonomi i at rive det ned og placere et nyt hus til 1,5-2 mio. kr. på grunden.

»Et 40-50 år gammelt parcelhus vil sjældent kunne renoveres og efterisoleres til mere end en årlig varmeregning på 10.000-15.000 kr. Derimod kan man nu få et nyt moderne parcelhus med et samlet årligt varmeforbrug på 4.000-5.000 kr.,« siger Svend Pedersen.

Adm. direktør Peter Carstensen i nedrivningsfirmaet J. Jensen A/S oplyser, at firmaet løbende får henvendelser fra købere, der ønsker udslidte parcelhuse revet ned frem for at få dem renoveret.

»Typisk sker det, når folk har købt en forsømt hus, måske fra et dødsbo eller et konkursbo. Det er købere, der gerne vil bo centralt bag gamle ligusterhække frem for at skulle ud i nye parcelhusområder med lang transporttid,« fortæller Peter Carstensen.

Firmaet skal have omkring 600 kr. pr. kvm for at rive et parcelhus ned. Et hus på 150 kvm. koster således 90.000 kr. at få fjernet.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Akvædukt ved Veluwemeer

playUsædvanlig akvædukt kan redde Margretheholm Havn

Borger med handicap

Datter til hjerneskadede Lars: Kommunen mangler empati og logik

byggeplads

playNu vil kommune give bøder, hvis chefer afsløres i snyd med løn

Set fra Nørrebro

Fra skumle hjørner til genbrugsgranit: Sådan skal Nørrebro-plads se ud

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere