Nu kommer kulden - og rotterne!

Flere steder i hovedstadsområdet har borgerne i årevis døjet med rotter og med efteråret på vej begynder rotterne igen at søge indenfor i varmen.

Foto: Linda Kastrup / Scanpix

Det er med at nyde det lune vejr, så længe det varer, for så snart den første nattefrost begynder at trænge sig på, vil også de uønskede små kræ begynde at søge ind i varmen - og i år kan der være ekstra mange rotter på vej.

 Vi frygter, at rotterne i år vil være flere end de plejer, selvom vi ikke ved det med sikkerhed. Men den usædvanligt varme og tørre sommer, hvor de helt store skybrud er udeblevet, har givet rotterne gode yngleforhold, siger

Pelle Jensen, Driftchef, Kloaktek

- Vi frygter, at rotterne i år vil være flere end de plejer, selvom vi ikke ved det med sikkerhed. Men den usædvanligt varme og tørre sommer, hvor de helt store skybrud er udeblevet, har givet rotterne gode yngleforhold, siger Pelle Jensen, der er driftchef i firmaet Kloaktek, der driver rottebekæmpelse flere steder i landet.

I en pressemeddelelse fra TrygFonden ytrer flere eksperter deres frygt for en ekstra problematisk rottevinter som konsekvens af den varme sommer. Og selvom vi har været heldige med en løvfaldssommer i den forgangne uge, er det typisk i midten af oktober, at den første nattefrost falder - så de iskolde nætter er lige om hjørnet.

- Muligheden for, at rotterne har fået et ekstra kuld unger er til stede, og sandsynligvis har flere unger overlevet under de gunstige betingelser, vi har haft denne sommer, siger Pelle Jensen.

Forebyggende råd til at undgå rotter i hjemmet:

- Undlad at friste rotterne med madrester, skrald eller andet spiseligt. Opbevar for eksempel fugle- og kæledyrsfoder sikkert og aflåst. Hvis du har et fuglebræt, så læg ikke mere foder ud end fuglene kan nå at spise i løbet af dagen. Og har du frugttræer i haven, så husk at samle nedfaldne frugter op. Det er guf for rotter.

 - Køb en rottespærre og få den installeret af en autoriseret VVS'er eller kloakmester. Lav en serviceaftale med installatøren, så din rottespærre bliver renset og efterset en gang om året.
Reparer huller og større sprækker i husets sokkel og facader og sørg for, at døre og vinduer slutter tæt til karmen.
 
- Luk ubenyttede kloak-og afløbsrør helt inde ved hovedledningen og sæt prop i åbentstående afløbsrør. 
Tjek, om dine afløb har vandlås. De fleste nye installationer har, men afløb af ældre dato kan kræve en opdatering.
 
- Rengør vandlåsen under køkkenvasken for madrester og snavs cirka en gang hver anden måned. 
         
- Beskær beplantning tæt på husmuren samt hold træer og høje buske minimum 40 centimeter fra din ejendom, så rotterne ikke kan kravle op på taget ad den vej.
             
- Tjek, at faldrørsudluftningen på taget er afspærret med en rist, så rotterne ikke kan komme direkte fra kloakken og op på dit tag. Ellers kan du selv afspærre åbningen med en kugle af hønsenet. Du kan også forhindre rotternes adgang til taget via husets nedløbsrør - enten med en særlig rottespærre til nedløbsrør eller ved brug af hønsenet. Sørg for at rense spærren jævnligt, så den ikke stopper nedløbet til med blade og lignende.
         

Kilde: Tryg Forsikring

Hos landets største forsikringsselskab, Tryg, får man hvert år tusindvis af anmeldelser fra kunderne om skader på villaer, række- og fritidshuse, der er forårsaget af rotter. Her opfordrer man alle husejere til at skærpe opmærksomheden i den kommende tid.

På TV 2 Lorry har vi lavet et søndagsmagasin om problemerne med rotter i hovedstaden. Se programmet her.

00:07 Luk video

- Hvis rotterne først er kommet ind i dit hjem, kan det være svært at få bugt med dem igen. Jo før du opdager rotterne, desto færre skader kan de nå at udrette, og desto færre gener vil det give. Rotter formerer sig hurtigt, og et rottepar kan snildt blive til flere hundrede rotter i løbet af et år, fortæller Frederik Sjørslev Søgaard, direktør for pris- og produktudvikling hos Tryg.

Fakta om rotter:

- Rotter kan smitte med mange forskellige sygdomme, herunder Weils sygdom, som har en dødelighed på 5 til 15 procent. Bakterien trænger ind i blodbanen gennem små sår og rifter i huden. 

- Et rottehul er typisk 5-12 centimeter i diameter, men en rotte kan komme igennem et hul på to centimeter. Et rottehul i jorden vil som regel ikke have opskrabet jord omkring, fordi rotten er kommet op nedefra kloakken.

- Rotter er små atleter, der kan svømme, løfte tre gange deres egen vægt, sno sig gennem de mindste åbninger, hoppe 70 centimeter op i luften og klatre op af lodrette flader. For eksempel kan de gå op igennem en etageejendom via nedløbsrør eller faldstammer, ligesom de kan klatre ind i lejligheder fra beplantning på husmuren eller træer tæt på bygningen. Det sker sjældent, men en rotte kan også kravle op igennem toilettet i din bolig.

- Langskaftede gummihandsker, gummistøvler og andet sikkerhedsudstyr er et must, hvis du er i kontakt med kloakvand, for eksempel i forbindelse med oprydning efter oversvømmelse på grund af skybrud eller lignende. Bær også handsker og åndedrætsværn, hvis du rydder op efter rotter eller har mistanke om, at der har været rotter i dine ting.

- Ifølge en ny rapport fra Boligejernes Videnscenter er antallet af rotteanmeldelser til landets kommuner steget med næsten 40 procent i løbet af de seneste ti år, fra 145.000 anmeldelser i 2007 til cirka 200.000 i 2017. Nogle af de seneste års største stigninger ses blandt andet i Stevns Kommune og Svendborg Kommune. 
 
- Du har ikke kun pligt til at anmelde forekomsten af rotter til kommunen, men er også forpligtet til at holde din ejendom ren og sørge for, at den ikke lokker rotter til. Det kan udløse en bøde, hvis du ikke anmelder et rotteproblem og søger for at udbedre problemet, hvis der er rotter på din grund.
 
Kilde: Tryg Forsikring

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik