Nu kan du hente Danmarks nye corona-app - sådan virker den

Den milliondyre app har været længe undervejs.

Fra i dag kan man downloade Sundhedsmyndighedernes app, Smittestop, der skal hjælpe danskerne med at bryde coronavirussens smittekæder.

Er man smittet, registrerer man det på telefonen, og derefter advarer appen andre, man potentielt kan have smittet - hvis altså de også har downloadet Smittestop.

Teknologien bag appen virker ved, at telefonen via bluetooth registrerer, hvem man har været inden for cirka en meters radius af i mere end et kvarter.

Man skal være over 15 år for at kunne give besked til andre Smittestop-brugere.
Man skal være over 15 år for at kunne give besked til andre Smittestop-brugere.
Foto: Smittestop

Bliver man testet positiv for covid-19, kan man logge ind med NemID og give besked til andre, man har været i kontakt med og dermed har udsat for mulig smittefare.

De andre brugere får kun en notifikation om smitterisikoen og ikke et navn på, hvem der er kilden.

Torsdag morgen ligger corona-appen nummer to på den danske app-store-liste, oplyser sundhedsministeren, Magnus Heunicke (S).

Fra 0 til 20 millioner kroner

Prisskiltet på appen, der bliver udviklet af it-virksomheden Netcompany, er på i omegnen af 20 millioner kroner i år, selv om den i første omgang blev præsenteret som gratis.

Indtil videre er appen foreløbigt kun tænkt til at fungere i et halvt år, lyder det fra sundhedsminster Magnus Heunicke (S). Hvis epidemien blomstrer op igen, vil det kræve "yderligere ressourcer".

Når man har givet samtykke og tilladt Bluetooth, virker appen hele tiden.
Når man har givet samtykke og tilladt Bluetooth, virker appen hele tiden.
Foto: Smittestop

Appen har været undervejs i længere tid og er blandt andet blevet forsinket, fordi en særlig sikkerhedsfunktion på iPhones blokerede for, at den fungerede på Apples telefoner.

Desuden har myndighederne sadlet om, så data om folks kontakter kun gemmes på telefonen og ikke i en større fælles database.

Appen beholder data om danskernes gøren og laden på de enkelte telefoner.
Appen beholder data om danskernes gøren og laden på de enkelte telefoner.
Foto: Smittestop

App i Norge førte til ikke til én eneste positiv test

Det var netop dataindsamlingen, der gjorde, at man i Norge i denne uge satte en lignende app på pause.

Det norske Datatilsynet vurderede, at man ikke kan forsvare at indhente så mange personlige oplysninger, når antallet af indlagte med covid-19 er så lavt som nu. Noget, der ærgrede direktøren for det norske Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg.

- Pandemien er ikke forbi. Vi har ikke immunitet i befolkningen, ingen vaccine og ingen effektiv behandling, siger hun.

Godt 1,6 millioner nordmænd nåede at downloade appen. Det førte dog ikke til én eneste positiv coronatest, oplyser Folkehelseinstitutt til DR.

Indtil videre er den norske dataindsamling sat på stand-by til 23. juni, hvor Datatilsynet tager beslutningen op til revurdering.

Overhalede Pokémon Go

Mange andre lande forsøger sig med forskellige digitale løsninger for at spore coronavirussens færden, og onsdag blev Corona Warn App introduceret i Tyskland.

Frankrig har også præsenteret en smittesporings-app, som crashede efter fire dage, fordi så mange franskmænd downloadede appen.

Russere, der er smittet med covid-19, skal sende selfies og GPS-koordinater for at bevise, at de holder sig hjemme.

I Indien er smittesporings-appen Aarogya Setu strøget ind foran Pokémon Go som verdens hurtigste voksende app, da 50 millioner mennesker downloadede den i løbet af dens første 13 dages levetid.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik