Nu kan ældre svagsynede få ledsager - Eva valgte sit barnebarn

Efter at være afprøvet i Roskilde Kommune bliver en ny ledsagerordning til ældre synshandicappede nu bredt ud til hele landet. Den skal sikre bedre trivsel og øget livskvalitet.

opdatering 14. januar
Tidligere fremgik det af artiklen, at Morten Gjerskov var formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget i Roskilde Kommune. Det er rettet, da han fra årsskiftet ikke længere er formand.


Hjemme hos 79-årige Eva Henriksen har alt en helt bestemt plads. Ligger noget pludselig ikke dér, hvor det bør, kan der gå lang tid, før det bliver fundet.

Eva Henriksen er nemlig svagsynet og har kun omkring fem procent syn tilbage på grund af grå stær og AMD, også kaldet alderspletter på nethinden. Hun er derfor afhængig af at kende sine omgivelser ud og ind.

Synshandicappet gør det svært for hende at begive sig på ture ud af huset, hvor meget er ukendt. Men det har en ny forsøgsordning nu ændret på.

Den giver nemlig svagsynede personer over 67 år mulighed for at få ledsagelse til aktiviteter uden for hjemmet. Noget, der tidligere kun blev tilbudt dem mellem 18 år og pensionsalderen.

- Hvorfor skal man diskrimineres, fordi man bliver gammel? Altså, livet er da meget sjovere, når man får nogle oplevelser, fortæller Eva Henriksen, der er overrasket over, at ordningen først nu er blevet tilgængelig for ældre synshandicappede. 

quote Ordningen har bestemt gjort mit liv mere spændende og indholdsrigt.

Eva Henriksen.

Ordningen indeholder syv timers ledsagelse om måneden og giver mulighed for at få tildelt en ledsager eller at vælge sin egen.

Eva Henriksen har valgt sit barnebarn Christine, og det giver mange gode stunder sammen.

- Det er hyggeligt at kunne bruge noget kvalitetstid sammen. Vi får nogle gode oplevelser og noget tid sammen, som vi nok ikke ellers havde fået, fortæller Christine Eiberg, der til dagligt studerer matematik på Københavns Universitet. 

Den ekstra hjælp til ældre synshandicappede er også noget interesseorganisationen for blinde og svagsynede er glade for. 

- Vi er vældig begejstrede for denne her ledsagerordning. Det betyder jo at vores medlemmer har mulighed for at komme ud for hjemmets fire vægge. Man bruger som blind og svagsynet mange kræfter på bare at gå sig en tur, siger Jannie Hammershøi, der er forretningsudvalgsmedlem i Dansk Blindesamfund.

Roskilde som forsøgskommune 

Selvom ledsagerordningen er ny på landsplan, så testede Roskilde Kommune den allerede tilbage i 2018 og frem til 2019. Her gav forsøgsordningen gode resultater.

- Både de ældre og deres pårørende tog rigtig godt imod ordningen. Det betyder meget at være isoleret - og selvfølgelig også, hvis man er ældre svagtseende eller blind. Så det at komme ud og være en del af fællesskabet betød utrolig meget for dem, siger Morten Gjerskov (S), der var formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget i Roskilde Kommune indtil årsskiftet.

Ifølge ham, var noget af det vigtigste i ordningen, at de ældre synshandicappede kunne bryde ud af den ensomhed, som deres isolation havde bragt med sig.

- Vi havde nogle borgere, som vi kunne se, havde problemer med ensomhed og depression. Her kunne vi pludselig hjælpe dem og få skabt muligheder for, at de kunne komme ud og være en del af det sociale liv igen, siger Morten Gjerskov. 

Eva Henriksen er utrolig glad for, at det nu er blevet muligt for hende at få en ledsager til tage på tur med.
Eva Henriksen er utrolig glad for, at det nu er blevet muligt for hende at få en ledsager til tage på tur med.
Foto: Niels Knuth / TV 2 Lorry

For Eva Henriksen har ledsagerordningen også haft stor indflydelse på hendes trivsel.

- Jeg kan få noget kultur og nogle oplevelser ind i mit liv igen. Tidligere var det stort set kun de allermest nødvendige ting, man fik hjælp til. Så ordningen har bestemt gjort mit liv mere spændende og indholdsrigt, fortæller Eva Henriksen. 

Ordningens fremtid er usikker

Den fireårige forsøgsordning med ledsager fortsætter til og med 2024.

Men hos Dansk Blindesamfund håber de meget på, at den får lov til at fortsætte.

- Vi vil absolut arbejde på, at det her (ledsagerordningen red.) skal blive permanent, og at det skal gælde - jeg var lige ved at sige for altid, for ældre synshandicappede over 67 år, siger Jannie Hammershøi.

Ifølge Jannie Hammershøi, vil det have store konsekvenser, hvis ledsagerordningen ikke får lov til at fortsætte.
Ifølge Jannie Hammershøi, vil det have store konsekvenser, hvis ledsagerordningen ikke får lov til at fortsætte.
Foto: Amanda Feldballe Bernholm / TV 2 Lorry

For Eva Henriksen er det også vigtigt, at politikerne i fremtiden holder fast i ledsagerordningen til ældre svagsynede.

- Jeg håber sørme, at denne her ordning bliver vedtaget og ophøjet til lov, så alle, der har behov for en ledsager, kan få det. Jeg ville virkelig være ked af det, hvis den stoppede, fortæller hun. 

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik