Nordsjællandske sommerhuse har fået vokseværk

I løbet af de seneste ni år er sommerhusene i Nordsjælland vokset mere i forhold til de øvrige regioner.

Foto: TV 2 Lorry

Sommerhusene i Nordsjælland bliver større og større.

Gennem de seneste ni år er de nordsjællandske sommerhuse i gennemsnit vokset med 3,4 kvadratmeter, viser en ny opgørelse, som Dansk Byggeri har lavet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Læs også Sommerhus-markedet boomer: Her er der mest gang i salget

Det er især tilbygninger til de lidt ældre sommerhuse, der trækker gennemsnittet op.

I gennemsnit er de nordsjællandske sommerhuse vokset med knap 79 kvadratmeter. Tilbage i 2011 var de i gennemsnit 75,5 kvadratmeter, viser opgørelsen fra Dansk Byggeri.

- Udviklingen peger på, at flere sommerhusejere stiller krav til pladsen indendørs. For mange er sommerhuset ikke længere et sted, hvor man holder ferie tre uger om året, men en sekundær bolig. En stigning på 3,4 kvadratmeter lyder måske ikke af meget. Men den gennemsnitlige stigning dækker over store forskelle, både fra hus til hus, men også fra område til område, siger Jacob Hangaard, økonomisk konsulent hos Dansk Byggeri.

Størst stigning i Nordsjælland

På landsplan er sommerhusene i gennemsnit vokset med lidt over tre kvadratmeter siden 2011, altså lidt mindre end i Nordsjælland. Det gennemsnitlige sommerhus er i dag knap 75 kvadratmeter.

- At sommerhusene er blevet større, skyldes primært, at sommerhusejerne bygger til. Udviklingen skyldes også, at små ældre sommerhuse bliver revet ned, og i nogle tilfælde erstattet med et større. Men nybyggeriet trækker kun gennemsnitsstørrelsen en smule op. Det spiller også ind, at nedlagte landbrugsejendomme opnår sommerhusstatus, siger Jacob Hangaard.

Læs også Sommerhuse revet væk i Jægerspris - Det er vanvittigt, siger mægler

Selvom sommerhuse i Nordsjælland er blevet større i løbet af de sidste ni år, så er der stadig et stykke på til landets største.

De største sommerhuse findes generelt i Sydjylland og Vestjylland med henholdsvis 84,2 og 82,8 kvadratmeter i gennemsnit i 2020.

De mindste sommerhuse findes til gengæld på Vest- og Sydsjælland og på Fyn med henholdsvis 65,4 og 69,5 kvadratmeter i gennemsnit.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik