Nordsjælland drukner i butikshylder

Siden lukkelovens endelige afskaffelse den 1. oktober i år har en del købmænd i Nordsjællands mindre bysamfund måtte sande, at omsætningen er blevet en del mindre, skriver Frederiksborg Amts Avis.

Foto: Lorry

Det økonomiske råderum er ikke til at holde længe søndagsåbent eller til at konkurrere på priserne mod de store kæder, der gladeligt slår sig ned i og omkring bykernerne.

Situationen er så grel flere steder, at brancheorganisationen De Samvirkende Købmænd (DSK) nu råber vagt i gevær. Politikerne skal aktivt ind og værne om de små butikker, hvis der stadig skal være et handelsliv i de mindre byer.

- Vi har allerede cirka 20 procent for mange butiks-kvadratmetre i Danmark, og politikerne skal tænke sig rigtig grundigt om, inden de fremover lader sig styre af nogle udviklere og tillader flere butikker, forklarer administrerende direktør i DSK, John Wagner til Frederiksborg Amts Avis, og peger på Fredensborg Kommune som et af skrækeksemplerne.

- Her troede man, at butikslivet kunne reddes ved at invitere en Føtex til byen, men da det senere viste sig, at Føtex ikke fik den nødvendige omsætning, så lukkede de forretningen, og tilbage står man nu med et amputeret handelsliv, siger John Wagner.

I Halsnæs har flere af de mindre lokale købmænd måttet sande, at det er umuligt at konkurrere med de store discountkæder om kundernes gunst. Og det kan få alvorlige følger, spår blandt andet købmand Thomas Ingversen, der driver en Spar på Lynæs Havn. Han er en af flere mindre købmænd i området, som har mærket omsætningen dale.

- Der er kommet alt for mange supermarkeder, og man vil om føje år sande, at mangfoldigheden er forsvundet inden for butiksbranchen, hvis man ikke gør noget.

Lukkeloven er ændret i takt med, at der er kommet andre behov i samfundet, og det er fair nok, men kæden hopper for alvor af, når man ser på antallet af butikker, siger han.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik