Nødråb fra Røde Kors om Sandholm

Næsten et års problemer i Center Sandholm kulminerede onsdag i et knivdrab. Røde Kors mener, at pladsmangel kan være årsagen, men V vil ikke love flere pladser

Et knivdrab på en 30-årig afghaner blev udgangen på et slagsmål mellem to etniske grupper på asylcentret Center Sandholm onsdag. En kulmination på det seneste år, hvor gnidninger mellem grupper af asylansøgere er blevet heftigere, og slagsmål opleves oftere og oftere.

Det forklarer generalsekretæren i Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl. Og den trange plads, som betyder, at alt for mange bor tæt op og ned ad hinanden, kan være årsagen til den uheldige udvikling.

- Lige nu er der knap 700 mennesker, og det er normeret til knap 550. Der er for mange, der har været på centret for lang tid, og så er specielt vilkårene for de unge mænd ikke i orden. De bor under relativt kummerlige forhold, og det har givet anledning til et stigende antal stressede situationer og et stigende antal situationer, hvor vi har måttet tilkalde politiet i det forløbne år, siger Ladekarl.

Han ønsker, at der bliver udvidet, så der er pladser nok, og normeringen kan overholdes. Men hændelsen og det ønske får ikke regeringspartiet Venstre til at kræve ændringer her og nu.

- Normeringen på centrene sker i samarbejde med Røde Kors, og de får en ydelse for hver asylansøger. De er altså selv med i den dialog, der er med udlændingeservice om, hvor mange centre vi skal have. Og der er løbende blevet åbnet centre, siger Venstres integrationsordfører, Karsten Lauritzen, og fortsætter:

- Så jeg synes, at Røde Kors skylder at sige, at de også bærer en del af ansvaret for, hvordan tingene er organiseret.

Han mener ikke, at drabet onsdag har rod i pladsmanglen, men i stedet i en konflikt mellem to etniske grupper. Alligevel går han gerne i dialog med Røde Kors om, hvordan problemerne i asylcentret kan løses.

De Radikales udlændinge- og integrationsordfører, Marianne Jelved, mener, at forholdene for asylansøgerne er en medvirkende årsag til problemerne.

- Regeringen bør følge vores forslag og lade familierne flytte ud efter seks måneder. Vil regeringen ikke det, må den oprette flere centre, så asylansøgerne kan få bedre plads, siger Jelved i en pressemeddelelse.

Flere pladser er på vej, lyder det fra Naser Khader, De Konservatives udlændinge- og integrationsordfører. Men kommunerne trykker på bremsen.

- Et af problemerne er, at kommunerne er ikke helt samarbejdsvillige. Hvis man skal oprette et center, skal man i dialog med den pågældende kommune, så derfor må vi opfordre kommunerne til at hjælpe os med at løse den her opgave, siger Khader.

Da Khader stod i spidsen for partiet Ny Alliance, ønskede han i 2007 ellers, at alle asylcentre i Danmark på nær ét blev lukket. Men nu går han ind for flere centre.

- Løsningen er, at man udvider kapaciteten, og det ved jeg, at der er vilje til. Så vi må sende en opfordring til kommunerne om at være lidt mere åbne, og indtil da synes jeg, at man skal prøve at gøre det sådan, at de grupper på centrene, der er i konflikt, for eksempel ikke skal spise sammen, siger han.

Onsdag aften anholdt politiet en 26-årig mand fra Kosovo, der sigtes for drab og drabsforsøg. Yderligere fem mænd i alderen 24 til 42 år sigtes for medvirken til drab og drabsforsøg.

I alt blev 13 personer anholdt efter slagsmålet onsdag eftermiddag, men syv er løsladt igen. De seks sigtede fremstilles i grundlovsforhør torsdag.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

byggeplads

playNu vil kommune give bøder, hvis chefer afsløres i snyd med løn

Set fra Nørrebro

Fra skumle hjørner til genbrugsgranit: Sådan skal Nørrebro-plads se ud

20190712-103314-4-1920x1280we.jpg

playSocial vicevært skal skabe fred og hjælpe udsatte på omstridt plads

Dita Kaudzite

Tabte mobil i sø under frieri – virkede stadig efter to måneder i vandet

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere