Nicolaj gik i lære som 16-årig - nu vil han være Danmarks bedste til særligt fag

20-årige Nicolaj Thamdrup elsker mekanik og elsker at programmere. Nu er han på vej til DM i Skills for at kæmpe om titlen som landets bedste automatiktekniker.

Egentlig var nu 20-årige Nicolaj Thamdrup begyndt på at uddanne sig til elektriker. Men han havde lyst til mere end det. Så i stedet kastede han sig over uddannelsen som automatiktekniker på TEC på Frederiksberg.

En uddannelse, der blandt meget andet handler om at få alt fra elevatorer til robotter på en fabrik til at fungere - og finde fejlen, hvis der skulle opstå problemer.

Og han er tilsyneladende havnet på rette hylde, for drevet af nysgerrighed har han altid skilt ting ad:

- For at se, hvordan det virker mekanisk og elektrisk, forklarer han.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Nicolaj Thamdrup træner til DM i Skills på TEC på Frederiksberg
Nicolaj Thamdrup træner til DM i Skills på TEC på Frederiksberg
Foto: Peter Boye / TV2 Lorry

Nicolaj Thamdrup har tilsyneladende evner inden for faget. For sammen med omkring 300 unge fra landets erhvervsuddannelser, er han udvalgt til at dyste ved DM i Skills i dagene 28. til 30. april.

49 forskellige fag er repræsenteret ved konkurrencen, der i år finder sted i Høng i Vestsjælland.

Vil man gøre sig håb om at blive kåret som den bedste inden for sit fag, kræver det masser af forberedelse.

Derfor har Nicolaj Thamdrup i ugerne op til konkurrencen brugt masser af timer på at træne.

Det ene øjeblik står han med hovedet inde i et metalskab for at sætte ledninger på plads i en såkaldt PLC. Det er den "hjerne", der for eksempel styrer en produktionsmaskine.

Det næste øjeblik sidder han bøjet over sin bærbare computer for at programmere PLC'en.

Programmering er en del af arbejdet som automatiktekniker.
Programmering er en del af arbejdet som automatiktekniker.
Foto: Peter Boye / TV2 Lorry

En stor tavle er fyldt med opgaver, hans lærer har stillet ham.

- Der ligger mange ting i det. Det er komponentgenkendelse, der er noget med noget dokumentation, man skal vide, hvordan man laver og der skal tegnes nogle el-tegninger.

Og det er blot nogle få eksempler på det, han skal kunne. Lige ved vinduet står en miniudgave af et transportbånd, som dem man kan se på fabrikker.

- En af opgaverne er at have et nødstopsrelæ til at virke. Og når du trykker på nødstopsrelæet, skal den tage strømmen til blandt andet sådan et transportbånd der, forklarer Nicolaj Thamdrup, hvorefter han banker til den røde nødstopknap, så transportbåndet standser.

Hos erhvervsorganisationen Dansk Industri (DI) så man gerne, at mange flere gjorde som Nicolaj Thamdrup og valgte en teknisk uddannelse. For der er mangel på dem, lyder det fra underdirektør Signe Tychsen Philip, der er chef for erhvervs- og arbejdsmarkedsuddannelser hos DI:

- Det er svært at sætte præcise tal på. Det, vi jo kan konstatere, er, at der er mange virksomheder, som siger, de ville gerne ansætte flere, hvis de kunne finde de rigtige elever og finde de rigtige match.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Underdirektør hos DI, Signe Tychsen Philip
Underdirektør hos DI, Signe Tychsen Philip
Foto: Peter Boye / TV2 Lorry

Nicolaj Thamdrup har valgt EUX, som er en kombination af en traditionel erhvervsuddannelse og gymnasiet. Det giver direkte adgang til at at læse videre, hvis han skulle få lyst til det.

Men det er fortsat gymnasiet, der er det mest populære valg, når eleverne forlader folkeskolen.

- Derfor må vi også kigge i den retning, når vi mangler elever og faglærte. Og noget af det, som vi konkret har foreslået fra Dansk Industri, det er at lave forsøg med praksisrettede studieretninger, hvor vi forsøger at gøre nogle af de gymnasiale elever og studenter mere opmærksomme på, hvilke muligheder der ligger i erhvervsuddannelserne og i de tekniske videregående uddannelser, siger Signe Tychsen Philip.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

En tavle fyldt med det Nicolaj Thamdrup skal have styr på før DM i Skills.
En tavle fyldt med det Nicolaj Thamdrup skal have styr på før DM i Skills.
Foto: Peter Boye / TV2 Lorry

Nicolaj Thamdrup er snart færdig med sin uddannelse. Undervejs har han været i lære hos Fujifilm i Hillerød, hvor han begyndte som blot 16-årig.

- Dengang hed det Biogen. Og jeg var den yngste nogensinde i firmaet, da jeg blev ansat. De havde vist ikke haft nogen under 16 år, da jeg blev ansat. Det var sådan lige... hold kæft mand, de kunne alle sammen være min far, siger han med et grin.

Udover den lange transporttid fra hjemmet i Tårnby og til Hillerød, som han godt kunne have undværet, har han været glad for sin praktiktid, hvor han har fået masser af udfordringer.

Og alt det han har lært, kan han nu tage med sig til DM i Skills, hvor han skal dyste mod tre andre af landets bedste automatikteknikere.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik