Nem-ID, løbesko og lykkepiller: Museum udstiller hverdagsliv

En ny udstilling på Nationalmuseet viser, hvordan vores hverdag har forandret sig de seneste 17 år.

Hvad har været karakteristisk for vores hverdag siden år 2000?

Det spørgsmål har Nationalmuséet stillet danskerne, og 105 af dem har givet deres besyv med til en ny udstilling, der hedder Din ting - vores historie.

Til udstillingen har en jury udvalgt 15 personlige hverdagsting, som beskriver, hvordan vores liv har forandret sig de seneste 17 år.

 - Der har vi fået god hjælp af danskerne til at finde på genstande, som fortæller noget om hvordan vores hverdagsliv har forandret sig, siger Lars K. Christensen, som er seniorforkser ved Nationalmuseet. 

Digitalisering i et Nem-ID

Rikke Haller Baggesen fra København har indsendt sit Nem-ID som sin ting, der beskriver vores historie. 

- Nem-ID fortæller en histoire om digitaliseringen af velfærdssamfundet, lyder begrundelsen.

- Jeg tænker meget over, hvor meget det digitale fylder i vores hverdag, både arbejdsmæssigt, privat og praktisk. Det gennemsyrer på alle mulige måder vores hverdag nu, siger hun til TV 2 Lorry. 

Rumekspeditioner og single-kaffe

På den måde fortæller alle tingene i udstillingen en historie. 

Nationalmuseet har selv udvalgt en håndfuld historiske ting, og en jury har udvalgt de personlige hverdagsting.

I den nye udstilling kan man blandt andet se den beskudte dør fra Krudttønden fra attentatet i København, rumdragten fra den første dansker i rummet, Andreas Mogensen, og Nadia Nadims fodboldtrøje.

Men udstillingen viser ikke kun ikoniske genstande fra begivenheder, som har trukket avisoverskifter.

Der er også genstande fra danskernes nære hverdag. For eksempel en espresso-maskine, der brygger kaffe til landets voksende antal singler, og en trailer som blev allemandseje, da genbrugspladserne skød op i landskabet i begyndelsen af 00’erne, løbesko, fordi vi er et af de mest løbende folkefærd, en iPhone og lykkepiller. 

- Det fede ved denne her udstilling er, at det handler om os. Ikke om vores forældre, vores bedsteforældre eller konger i en fjern tid. Det handler om os nu og her. Og når man oplever denne her udstilling, genoplever man også sit liv gennem de sidste 17 år, og det, synes jeg, er en kæmpe kvalitet, siger komikeren Frank Hvam, der har været en del af juryen sammen med blandt andre Anne Glad, Søren Ryge Petersen og Puk Damsgård.

Den 23. oktober udvalgte juryen blandt de 105 genstande, som Danmarks befolkning havde indstillet.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik