Nej tak til afføring i badevandet: Her er to løsninger

Mange arbejder på at finde løsninger på spildevandsproblemerne. For eksempel er en spildevandssø i Hillerød blevet til en badesø, og på DTU arbejder man på bedre at kunne måle vandkvalitet.

- Da jeg var barn, var det ikke usædvanligt, at når man badede langs strandene ved Øresund, var der både flydere og synkere. Det er altså menneskeafføring.

Sådan fortæller Peter Steen Mikkelsen, der er professor ved Institut for Vand og Miljøteknologi på DTU, til TV 2 Lorry.

Førhen var spildevand i havet, søer og åer langt fra unormalt. I dag er udledning af "det sorte spildevand", som for eksempel toiletvand, i naturen, noget de færreste vil acceptere.

Derfor arbejdes der i øjeblikket mange steder på højtryk for at løse udfordringen med spildevand. 

Vandkvaliteten i fokus

Et forskerteam på DTU arbejder hele 2020 på at udvikle et kommunikationssystem, der er blevet døbt ”Common Sense”. Systemet skal gøre det mere effektivt, billigere og hurtigere at måle vandkvalitet.

- Nogle tror måske, at det danske vandmiljø er det reneste i hele verden. Det er også rent i Danmark sammenlignet med rigtig mange andre steder i verdenen, men der er stadig et stykke vej endnu for at nå de mål, vi selv sætter, og som vi forpligter os til. For at målrette indsatsen mod forurening af vandmiljøet, er det jo godt at kende til vandkvaliteten, og der har vi en del vej endnu, forklarer Peter Steen Mikkelsen fra DTU.

Måling af vandkvaliteten er i dag meget dyrt og tidskrævende, og der er mange fejlkilder forbundet med det, fortæller Peter Steen Mikkelsen.
Måling af vandkvaliteten er i dag meget dyrt og tidskrævende, og der er mange fejlkilder forbundet med det, fortæller Peter Steen Mikkelsen.
Foto: Morten Bisgaard / TV 2 Lorry

På nuværende tidspunkt er det vældig besværligt at måle vandkvalitet.

- Overvågning af vandmiljøet foregår ved, at man sender en tekniker ud i felten i en båd eller i et vandløb med vaders på for at tage en prøve. Han tager den hjem i laboratoriet og får den analyseret. Den metode er rigtig dyr, og der er også mange fejlkilder forbundet med den. Så derfor er der meget stærkt brug for moderne teknologi til at gøre det mere effektivt, oplyser Peter Steen Mikkelsen.

Sende havdata over afstand

Projektet Common Sense er i fuld gang med netop at måle vandkvalitet mere effektivt. Med en række samarbejdspartnere som for eksempel Berring Data Collective arbejdes der på at få havdata meget hurtigt og effektivt ind til land.

- Man sætter en sensor på for eksempel et fiskenet, og når nettet sænkes ned i havet, kommer sensoren med ned og vil ligge der en dags tid, mens nettet fanger fisk. Fiskeren tager så sit net op, og i det sekund, den kommer op over havets overflade, vil dataen fra sensoren blive sendt til et modem på båden, hvor det så derefter vil blive sendt via det her Common Sense-kommunikationssystem, fortæller Emmelie Ravnkilde, der er kommunikationsansvarlig i Berring Data Collective. 

Nogle tror måske, at det danske vandmiljø er det reneste i hele verden. Det er også rent i Danmark sammenlignet med rigtig mange andre steder i verdenen, men der er stadig et stykke vej endnu for at nå de mål, vi selv sætter, og som vi forpligter os til, siger professor på DTU Peter Steen Mikkelsen.
Nogle tror måske, at det danske vandmiljø er det reneste i hele verden. Det er også rent i Danmark sammenlignet med rigtig mange andre steder i verdenen, men der er stadig et stykke vej endnu for at nå de mål, vi selv sætter, og som vi forpligter os til, siger professor på DTU Peter Steen Mikkelsen.
Foto: Morten Bisgaard / TV 2 Lorry

Projektet kører hele 2020, og i september begyndte man at teste systemet på blandt andet fiskekuttere.

Kommunikationssystemet og dataen kan hjælpe klimaforskningen, forbedre vejrudsigter, hjælpe forskellige industrier, og så kan den hjælpe alle os andre med at forstå, hvor vi kan bade, drikke og spise fisk fra.

 Fra spildevandssø til badesø

Et sted, hvor vi ved, at der er en god vandkvalitet til badning, er i Teglgårdssøen i Hillerød.

Men for kun få år siden var Teglgårdssøen fyldt med skrald, cykler og indkøbsvogne, åkander, alger og spildevand.

quote Der har i nogle år været tilgroet, og der har været en skæv balance mellem det, man kalder fredfisk og rovfisk, som gør, at den har været knap så god at bade i.

Tue Tortzen, byrådsmedlem i Hillerød

TV 2 Lorry har spurgt et par borgere i Hillerød, hvordan søen så ud dengang.

- Den var ikke super ren - faktisk ret beskidt. Vi brugte den ikke rigtig overhovedet, fortæller gymnasieeleven Sebastian Mariegaard. En anden forbipasserende støtter op.

- Den så noget mere beskidt ud, og der var meget andemad ovenpå. Den så ikke så indbydende ud, som den gør nu, siger Saro Hierwagen.

Byrådsmedlem i Hillerød for Enhedslisten Tue Tortzen har i årevis arbejdet på at gøre Teglgårdssøen til en badesø.

- Der har i nogle år været tilgroet, og der har været en skæv balance mellem det, man kalder fredfisk og rovfisk, som gør, at den har været knap så god at bade i, siger han til TV 2 Lorry.

Teglgårdssøen er i dag en badesø og der foretages løbende kvalitetsmålinger af vandet.
Teglgårdssøen er i dag en badesø og der foretages løbende kvalitetsmålinger af vandet.
Foto: Morten Bisgaard / TV 2 Lorry

Synderen var en masse byspildevand, der blev udledt fra nogle bygninger tæt på. Før i tiden tænkte man ikke så meget over, om vandet var rent – det gjorde Tue Tortzen i hvert fald ikke.

- Jeg husker, da jeg var barn, der tog man det måske heller ikke så tungt, men der badede vi her sgu bare, fortæller han.

Slut med spildevand i søen

Omkring 2007 fik bygningerne etableret et minirenseanlæg og nedsivningsanlæg. Herefter stoppede de med at udlede urenset spildevand ud i søen. 

Men det forvandlede desværre ikke i sig selv søen til en Costa Del Hillerød. 

quote Vandet er brunt, og der er nogle, som siger "ad", og det vil vi ikke ned i, men så må de lade være, men de tager altså ingen skade af det.

Tue Tortzen, byrådsmedlem i Hillerød

Al det spildevand, der var blevet udledt gennem årene, havde haft store konsekvenser for balancen i søen.

Den var stadig smækfyldt med alger, dominerende fiskearter, for mange næringsstoffer og for lidt ilt, som igen er med til at forringe miljøet i søen.

Tue Tortzen har i flere år kæmpet for, at Teglgårdssøen skulle blive en badesø.
Tue Tortzen har i flere år kæmpet for, at Teglgårdssøen skulle blive en badesø.
Foto: Morten Bisgaard / TV 2 Lorry

For at få søen badeklar blev der lavet flere biologiske rensninger, der blev fjernet fem tons åkander, og der bliver lige nu fisket efter fiskearterne 'bras' og 'skalle', der dominerer i søen. Og alt det har hjulpet.

- Vandet er rent. Det bliver kontrolleret med jævne mellemrum af en målestation, og inden vi gav grønt lys for badesøen, havde vi målt vandkvaliteten i et år for at sikre os, at det nu var forsvarligt, forklarer Tue Tortzen.

Som kronen på værket er der i juni 2020 kommet en badebro, en lille sandstrand og en toiletbås.

En badesø – ikke en swimmingpool

Selvom søen nu er egnet til badning, ligner den altså ikke en swimmingpool.

- Vandet er brunt, og der er nogle, som siger ad, og det vil vi ikke ned i, men så må de lade være, men de tager altså ingen skade af det. De fleste synes jo, at det er dejligt. Altså man skal jo ikke begynde at drikke af det, men fordi man får lidt i munden, det sker der jo ikke noget ved. Den er som en god frisk sø skal være, siger Tue Tortzen.

Der er udover biologiske rensninger i søen også blevet fjernet fem tons åkander.
Der er udover biologiske rensninger i søen også blevet fjernet fem tons åkander.
Foto: Morten Bisgaard / TV 2 Lorry

Mudret eller ej, virker byens borgere allerede begejstret for deres nye badested.

- Jeg synes, det er skønt, at man kan komme her og bade. Jeg kan have den lille med på tur herned for at soppe en gang imellem. Det er skønt, siger Saro Hierwagen.

Gymnasieeleverne stemmer i.

- Det er meget fedt. Det er hyggeligt at tage herhen med vennerne. Specielt efter at man har været i byen, så kan man tage en dukkert, siger Tor Nilsson.

Vennen Sebastian Mariegaard er enig.

- Det er ret fedt. Jeg er ret glad for det. Jeg ville gerne bade i den, men nu er det sådan blevet lidt koldt, så det er lidt too late. Det bliver næste år, afslutter han.

Teglgårdssøen er åben for badning hele året og kan findes lige ved Frederiksborg Gymnasium langs Hammersholtvej.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Miljø

20200624-170308-L-1920x1280we

playGodt nyt til badegæster: Populær strand forbedres

25_seconds

playStrid i landsretten - beboere i Fredens Havn kan blive hjemløse

dunkene

playKøbenhavnske forskere bag banebrydende metode: Så meget kemi afgiver drikkedunke

Pandaer

playZoos hanpanda vil hellere tygge i bambus end parre sig

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere