Nedlukningen kan gøre det sværere at få byttet julegaver: Sådan er du stillet

Flere store butikskæder forlænger dog fristen for at bytte gaver, så man som modtager af en gave ikke kommer i klemme.

De fleste har oplevet at få en julegave, man hverken har ønsket sig, brug for eller i et hele taget lyst til at eje. Så er der oftest kun én ting at gøre: Man må ud at bytte gaven i butikken.

Men i år kan det i nogle tilfælde blive en vanskelig affære.

Med onsdagens annoncering af, at alle butikker lukker ned i perioden mellem den 25. og 3. januar, kan modtagere af uønskede julegaver nemlig risikere komme i klemme i forhold til at få gaven byttet.

quote Nu står vi i en særlig situation i øjeblikket, hvor butikkerne er lukket på de dage, hvor man normalt ville bytte sine gaver.

Vagn Jelsøe, vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk

At bytte varer eller få pengene tilbage fra et køb i en fysisk butik er ikke underlagt bestemte regler. Det er helt og alene op til butikkerne at bestemme, hvor lang fristen er for at få omgjort et køb – hvis salgsstedet da overhovedet bytter eller refunderer varer.

Det betyder, at personer, der modtager julegaver købt i butikker med 14 dages returret – hvilket ikke er unormalt – kan få svært ved at byttet julegaverne. Er gaven købt før den 20. december, vil en sådan returret nemlig udløbe, mens butikkerne er lukkede.

Derfor er der grund til at være ekstra opmærksom, når man køber julegaver til sine nære, mener Forbrugerrådet Tænk.

- Nu står vi i en særlig situation i øjeblikket, hvor butikkerne er lukket på de dage, hvor man normalt ville bytte sine gaver. Derfor er det ekstra vigtigt, at man som forbruger forhører sig i butikken om reglerne for bytte og fristen for det, så man kan sige det videre til modtageren af gaven, siger Vagn Jelsøe, der er vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk.

Han understreger dog, at mange butikker lader returretten gælder fra den 24. december, hvis det ved købet er tydeligt, at der er tale om et julegavekøb. I sådanne tilfælde vil en returret på 14 dage strække sig frem til den 7. januar.

Bytteregler i butikker – eller mangel på samme

Hvad med gaver købt på nettet?

Flere butikskæder forlænger byttefrist

TV 2 Lorry har henvendt sig til nogle af landets største og mest benyttede butikskæder til julegaveindkøb for at høre, om forbrugere risikerer at stå med håret i postkassen, når det kommer til at få byttet gaver.

Her svarer flere kæder, at man netop har ændret på byttereglerne. Det sker for både at forhindre, at kunder ”brænder inde” med uønskede gaver, men også for at undgå, at for mange kunder på en og samme tid strømmer til butikkerne den 4. januar og skaber potentielle smittekæder med coronavirus.

- Vi har for nylig besluttet at udvide byttereglerne, så fristen nu hedder 365 dage fra købet. Det skal sikre, at der ikke kommer et stort pres med tætpakkede butikker i dagene efter genåbningen. Vi udvider bytteservicen for at beskytte vores kunder og vores ansatte mest muligt, siger Andreas Holm, administrerende direktør i kæden Sportmaster.

- Allerede inden de nye restriktioner trådte i kraft, havde vi forlænget byttefristen for julegaver til den 31. januar, og nu efter gårsdagens melding forlænger vi fristen til den 28. februar. Vi vil gerne sikre, at handlen bredes ud over en længere periode, så folk med ro i maven kan bytte gaver, siger Klaus Fridorf, der er kommunikationschef i Matas.

Tilbage i november måned opfordrede regeringen som led i en række af appeller til detailhandelen, at butikkerne forlænger byttefristerne, så de som minimum strækker sig til slutningen af januar, selv hvis en gave er købt i november.

Særligt relevant i år

Indeks Retail, der står bag Bog&Idé, Legekæden og BOGhandleren oplyser, at også de tilbyder 365 dages landsdækkende byttegaranti, og de faktisk har gjort det i flere år. Selvom kunder kan vente et helt år med at bytte julegaven, har kæderne tidligere år oplevet et stort bytteræs i de første åbningsdage efter jul. I år håber butikkerne på, at det bliver anderledes.

- Vi vil gå ud og sige til vores kunder, at de skal gøre brug af, at bytteretten netop strækker sig et helt år, siger markedschef Anders Dahl Iversen.

Hos elektronikkæden Elgiganten har man de seneste tre år haft to måneders returret på julegaver, så kunder kan bytte gaverne indtil den 24. februar.

- Dog er den (fristen, red.) særligt relevant i år med stor usikkerhed og endnu ikke besluttede åbne- og lukketider for starten af det nye år, siger Ditte Opstrup Andersen, kommunikationsansvarlig i Elgiganten.

Tjekliste: Hvis du overvejer at bytte din julegave

Forbrugerråd: Vær opmærksom på dette

I Forbrugerrådet Tænkt bifalder vicedirektør Vagn Jelsøe, at butikskæderne ser ud til at have taget regeringens opfordring om forlænget byttefrist til sig.

- Det, synes vi bestemt, er meget positivt. Men man skal jo stadig som forbruger være opmærksom på forholdene, der skal til, for at man kan benytte sig af sin bytteret, siger han med henvisning til, at man som gavemodtager trods en forlænget byttefrist ikke bare kan tage sin gave i brug i en måneds tid og så derefter forsøge at få den byttet.

En undersøgelse fra Dansk Erhverv viste sidste år, at danskere bytter julegaver til en værdi af omkring 300 millioner kroner.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Forbrug

nye biler bilforhandler

Her bruger familier flest penge på nye biler – og her bruger de færrest

Strøget i København

Oversigt: Her er butikkerne og kulturen, der åbner mandag

wolt

Er sultne efter bedre løn: Fredag aften strejker Wolt-bude i København

Irma i Valby(3)

playFor tre år siden var dagligvarebutik truet af lukning – nu er den kåret som kædens bedste

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere