Naturfredningsforening roser plan om nationalpark i Øresund - men efterlyser krav til stop for spildevand

Et flertal udenom regeringen vil omdanne Øresund til marin nationalpark. Tanken er fin, men der mangler krav til stop for spildevand, lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening.

- Det tegner jo til, at vi har et stort flertal blandt partierne i ønsket om at lave Øresund til maritim nationalpark. Så jeg forventer – det vil i hvert fald være klogt – at ministeren lytter.

Sådan lød ordene fra miljøordfører hos Dansk Folkeparti, Morten Messerschmidt, da det torsdag stod klart, at der samlede sig et flertal udenom regeringen for at gøre Øresund til marin nationalpark.

Flertallet blev samlet, efter Radikale Venstre, Venstre og Dansk Folkeparti sendte et brev til Miljøminister Lea Wermelin (S), hvori de opfordrer hende til at lave et beslutningsforslag om en nationalpark til vands.

Hos Dansk Naturfredningsforening har man også noteret sig flertallet om at skabe en unik naturpark i sundet mellem Danmark og Sverige.

Idéen er god - meeen...

I udgangspunktet glæder foreningen sig over det store politiske fokus på Øresund, men kalder samtidig brevet til miljøministeren med planerne om en dansk marin nationalpark for uambitiøse.

- Det er godt at få beskyttet biologien. Altså havbunden og naturen i Øresund. Det er altid godt, og det skal vi have meget mere af, siger Therese Nissen, som er biolog hos Danmarks Naturfredningsforening, til TV 2 Lorry.

- Men bare fordi man kalder et område for en nationalpark, er det ikke det samme som, at overløbene med spildevand stopper, siger Therese Nissen.

Biologen tilføjer også, at der i Danmark er mange områder, som er udpeget som både nationalparker og beskyttede områder, men at det ofte ikke betyder noget for naturen.

Se TV 2 Lorrys indslag om flertallet for en marin nationalpark her - artiklen fortsætter under videoen

     

Derfor håber hun, at planerne om en marin nationalpark i Øresund bliver andet end "streger på et kort", og at politikerne forpligter sig til at tage hånd om miljøet.

- Vi håber, at det kan være en drivkraft for, at man siger, at der ikke skal udledes en masse næringsstoffer i Øresund med spildevandet og vil handle på det, fordi området er blevet udpeget som nationalpark eller beskyttet område.

- Hvis politikerne gerne vil det her med mere natur, så kræver det også, at der bliver sat midler af, siger Therese Nissen.

Planer om udledningsstop er en del af aftalen, siger miljøordfører

Ifølge Dansk Folkeparti har naturfredningsforeningen dog ikke noget at frygte. Spørgsmålet om udledninger af spildevand i Øresund bliver nemlig også drøftet i snakken om en marin nationalpark.

Vil Øresund som nationalpark føre til mindre udledning af spildevand i havet?

- Ikke sådan rent teknisk. Vi fører to spor her; vil vil have Øresund som maritim nationalpark, og det betyder, at sandsugningerne skal standses. Men derudover vil vi også have udledningerne stoppet - så det er to ting på én gang, siger Morten Messerschmidt til TV 2 Lorry.

- Jeg hører kritikken sådan, at Danmarks Naturfredningsforening er meget optaget af, at begge ting sker - og det er godt, for det er vi også, tilføjer han.

Han fastslår, at der allerede nu er et bredt flertal i Folketinget, som har givet miljøministeren mandat til at stramme yderligere op på lovgivningen omkring udledningen af spildevand.

- Vi har talt om det (spildevand, red.) på Christiansborg i denne uge og et ret bredt flertal gav ministeren et klart mandat. Vi skal tænke ind, hvordan vi udvider kloaknettet, så vi får håndteret vores spildevand på en ordentlig måde - det skal ikke bare ledes ud i naturen, siger Morten Messerschmidt.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik