Naturfredningsforening kritiserer ny kystbeskyttelses-aftale

Politisk aftale om ny kystbeskyttelseslov fjerner muligheden for at klage. Det er helt kritisabelt, mener Danmarks Naturfredningsforening.

Mens Roskildes politikere jubler over en ny politisk aftale, der kan gøre det nemmere for kommunen at bygge et stort dige ved Jyllinge Nordmark, så synes andre, at aftalen er helt hen i vejret. 

Aftalen, som er indgået af regeringen og syv andre folketingspartier, vil gøre det muligt for kommuner at søge miljøministeren om tilladelse til at fjerne klagemulighederne, når de skal lave kystsikring. 

- Det synes vi som udgangspunkt er en rigtig dårlig ide. Vi er bekymrede for, at der vil komme nogle sager, hvor der ikke er taget de nødvendige hensyn til naturen og miljøet, og hvor vi ikke har adgang til at få prøvet det i et klagenævn, siger Nina Larsen Saarnak, der er leder for lokale sager i Danmarks Naturfredningsforening. 

Jyllinge Nordmark får sit dige

Folketingets aftale gør det nu muligt for kommuner i særlige tilfælde at søge om at fjerne klageadgangen. Dermed vil det blandt andet blive muligt at gennemføre det digeprojekt i Jyllinge Nordmark ved Roskilde, der blev bremset på grund af en klage fra en lille gruppe beboere i området.

Byggeriet af diget gik i gang i september sidste år og skulle sikre området mod oversvømmelser ved blandt andet stormflod. Men enkelte beboere klagede over digernes størrelse, og projektet blev derfor sat på pause i marts måned. 

quote Det kan jo heller ikke nytte noget, at nogle ganske få mennesker kan være med til, at andre borgere år efter år ikke kan sove trygt om natten

Socialdemokratiets miljøordfører, Mette Gjerskov

Nu ser det ud til, at projektet igen kan gå i gang, og det er netop projekter som disse, den nye aftale skal tilgodese, mener Socialdemokratiets miljøordfører Mette Gjerskov, der står bag aftalen. 

- Jeg er ikke så bekymret, som Naturfredningsforeningen er. Det er rigtigt, det er en lille bitte justering af balancen, men det kan jo heller ikke nytte noget, at nogle ganske få mennesker kan være med til, at andre borgere år efter år ikke kan sove trygt om natten, siger Mette Gjerskov til TV2 Lorry. 

Andre løsninger er bedre

Danmarks Naturfredningsforening står ikke alene med kritikken af den nye aftale. Også Nye Borgerlige kritiserer aftalen, som de har valgt ikke at være en del af.

- Problemet er jo, at den kan stille nogle borgere i en dårligere situation, end de står i i dag. Hvis der vitterligt er nogle problemer, som de synes, man skal tage hånd om, så er det bedst at beholde den klagemulighed, der er i dag, lyder det fra Peter Seier Christensen, der er miljøordfører for Nye Borgerlige.

Hos Danmarks Naturfredningsforeninger mener man, at man frem for at fjerne klagemuligheden bør se på andre alternativer for at sikre, at en kystsikring kan gennemføres. 

- Vi så selvfølgelig helst, at man startede med at bakke op om kommunernes arbejde og gav dem den støtte, de havde brug for, så der ikke var noget at klage over, siger Nina Larsen Saarnak. 

Men det er netop for at styrke kommunerne, at den nye aftale nu er indgået, mener Mette Gjerskov. 

- Det er netop det, vi faktisk har gjort ved at ændre kystbeskyttelsesloven, så det bliver mere smidigt for kommunerne, og så det ikke bliver for svært for dem at gennemføre de her projekter, siger den socialdemokratiske miljøordfører. 

Bag det nye lovforslag står Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, SF, Det Konservative Folkeparti, Alternativet og Liberal Alliance.

Enhedslisten står, ligesom Nye Borgerlige, udenfor aftalen. Enhedslisten har oplyst til TV2 Lorry, at de først vil tage endeligt stilling til lovændringen, når de ser den endelige lovgivning. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik