Nationalmuseet registrerer højeste antal besøgende i flere år

Alene på Nationalmuseet i København er besøgstallet steget med 27 procent. Antallet af besøgende er det højeste siden indførelsen af betalt entré.

Museumsdirektør Rane Willerslev har god grund til at hæve armene. 2019 var et rigtig godt år for Nationalmuseet. Foto: Sofie Mathiassen - Ritzau Scanpix

2019 var et rigtig godt år for Nationalmuseets 20 museer og besøgssteder i Danmark.

Med næsten to millioner besøgende er museernes besøgstal vokset med otte procent sammenlignet med 2018.

Og for Nationalmuseet i København alene er besøgstallet steget med næsten 100.000 gæster - en fremgang på 27 procent i forhold til 2018.

Det skriver Nationalmuseet i en pressemeddelelse.

Læs også Højeste besøgstal i fire år: Statens Museum for Kunst knækker negativ kurve

- Danskernes appetit på levende kulturformidling er større end nogensinde, og Nationalmuseets medarbejdere rundt omkring i landet har gjort en kæmpe indsats for at give gæsterne uforglemmelige oplevelser, siger Nationalmuseets direktør Rane Willerslev og fortsætter:

- Nu skal vi bruge de gode resultater til at skabe endnu bedre tilbud til vores gæster i årene, der kommer.

Vikinger og Djengis Khan fik folk på museum

Besøgstallene for Nationalmuseet er de bedste siden indførelsen af betalt entre i 2016.

Fordelt på den statslige museumskædes 20 udflugtsmål havde Nationalmuseet i alt 1.983.088 besøgende i 2019. I 2018 var tallet 1.837.700.

Læs også Nationalmuseet i knæ: Skal spare over 30 millioner - fyringsrunde til efteråret

På hovedmuseet i København var antallet af besøgende 464.408 i forhold til 365.245 i 2018.

Dermed bevægner museet sig så småt i retning af besøgstal lig dem, Nationalmuseet kunne bryste sig af i tiden, før betalt entré blev indført. I 2015 og 2014 lå besøgstallene på omkring 580.000.

Nationalmuseet peger især på udstillinger som den fornyede vikingeudstilling, sommerens udstilling 'På Djengis Khans stepper' samt efterårets fokus på nabolandet Tyskland som de store trækplastre.

Dronning Margrethe (med violet hat forrest blandt publikum) var med til at åbne særudstillingen Tyskland på Nationalmuseet i København i november 2019. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

- Vi er i gang med en ambitiøs, langsigtet udvikling rettet mod at skabe et helt nyt Nationalmuseum. Men undervejs skal vi fastholde og udvikle vores eksisterende tilbud. Tallene viser, at den strategi er rigtig, siger Rane Willerslev.

De opløftende besøgstal må være kærkommen læsning for museumsdirektøren og de andre ansatte på Nationamuseet.

Sidste år gennemførte museet en fyringsrunde, da det kom frem, at museet skulle spare 30,6 millioner på de årlige budgetter.

Flere museer melder om fremgang

Krigsmuseet i Tøjhusgade, der også hører under Nationalmuseet, oplevede også en solid fremgang i antal besøgende. Fem procent flere aflagde museet, der tidligere hed Tøjhusmuseet, et visit i 2019.

Læs også Museum brændte ned til grunden - nu står nye underjordiske lokaler klar

Det er dog ikke kun Nationalmuseet, der har oplevet fremgang i antal besøgende i 2019. Statens Museum for Kunst melder ligeledes, at 2019 var et godt år. Her har man også registreret sit højeste besøgstal siden indførelsen af betalt entré i 2016.

Nationalmuseet er Danmarks statslige, kulturhistoriske hovedmuseum de største samlinger af danske og udenlandske kulturers historie.

I 2020 er der grund til at forvente, at Nationalmuseets besøgstal stiger yderligere.

5. maj genåbner det nu genopbyggede Frihedsmuseet under Nationalmuseet. Vi var med, da Rane Willerslev overtog nøglerne. Se mere i videoen herunder:

00:56

Nationalmuseet gør klar til åbning af genopbygget Frihedsmuseum. Foto: TV 2 Lorry

Luk video

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?