Nærhed skal hjælpe kræftpatienter

Hvis kræftpatienter skal have bedre rådgivning, og den skal nå ud til så mange som muligt, så er det nødvendigt at lægge rådgivningen så tæt på hospitalerne som muligt. Det mener Kræftens Bekæmpelse, som derfor vil placere et regionalt patienthus umiddelbart ved siden af Herlev Hospital. Det er et af i alt syv patienthuse landet over, som skal være med til at hjælpe kræftpatienter gennem den barske sygdom, skriver Frederiksborg Amts Avis, mandag.

- Det handler om, at det skal være et let tilgængeligt sted, hvor det er rart at være. Man kan bruge huset, mens man venter på behandling og få professionel støtte. Derfor er det vigtigt, at det ligger klos op ad hos-pitalet, siger Else Carlstedt, der er regional områdechef i Kræftens Bekæmpelse.
Hun betegner det som »det tredje sted«, altså et neutralt sted, der hverken er hospitalets behandlingsramme eller hjemmet. Det er et sted, hvor der er plads til at se det hele menneske og ikke kun fokusere snævert på selve sygdommen. Samtidig kan man få professionel støtte og møde andre patienter og pårørende. Både i Skotland og England er der gode erfaringer med at lave den slags patienthuse.
- Det handler primært om, at patienten får et helle, siger Else Carlstedt.
Hun arbejder til daglig i kræftrådgivningen i Hillerød, og målet er, at de nye patienthuse skal nå ud flere forskellige patientgrupper.
- Vi ser typisk mellemklassen. Vi ser dem, der er i stand til handle, og 75 procent af dem er kvinder. Vi håber på blandt andet at se flere mænd ved at ligge mere tilgængeligt, siger Else Carlstedt.
Regionsrådet skal give endelig tilladelse til at bygge patienthuset ved Herlev Hospital, men der lægges op til, at Kræftens Bekæmpelse kommer til at stå for både etablerings- og driftsomkostninger. Målet er, at patienthuset kan tages i brug om et par år. De seks andre patienthuse er tiltænkt Aalborg, Vejle, Herning, Odense, Næstved og Roskilde.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

John Schmidt Andersen

Før ville ingen investere i Vinge – nu står kommune med flere tilbud på hånden

40_percent

playSverige åbner grænsen for skilsmissebørn med ledsager

rungsted havn

Medarbejder sendt hjem efter sag om svindel i Rungsted Havn

opholdsforbud på christiania

Christiania lukker sig selv med hegn efter opholdsforbud

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere