Myndigheder vil stoppe salg af giftig nikotinvæske

Sundhedsstyrelsen har meldt 25 forhandlere af de ulovlige nikotinvæsker til e-cigaretter til politiet, skriver Politiken lørdag.

Foto: TV 2 Lorry (arkivbillede)

Forhandlerne kan se frem til at få beslaglagt deres varelager og at få høje bøder for at forhandle de giftige væsker.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er der i internationale undersøgelser fundet både elementer af kølervæske og kræftfremkaldende stoffer i nogle af beholderne og samtidig farligt høje doser af nikotin.

»Beholderne indeholder i nogle tilfælde så store mængder nikotin, at både børn og voksne er i risiko for at få en alvorlig forgiftning og i værste fald dø«, siger chefkonsulent Jørgen Falk fra Sundhedsstyrelsen til Politiken.

Der findes et utal af mærker på et helt ureguleret marked, og ingen ved, præcis hvad der er i væskerne. Men styrelsen har foreløbig fået 96 indberetninger om forhandlere af nikotinholdige e-væsker.

»De ulovlige produkter er allerede meget udbredte, og det er vigtigt for os, at salget ikke får lov til at vokse yderligere«, siger Sameer Kohli, juridisk konsulent i Sundhedsstyrelsen, til Politiken.

En ny undersøgelse udført af TNS Gallup for Sundhedsstyrelsen og en række organisationer i december sidste år anslår, at 200.000 danskere ryger e-cigaretter, og det har for første gang i flere år fået det samlede antal rygere til at stige lidt, skriver Politiken.

Produkter, der indeholder nikotin, betragtes som lægemidler og skal derfor godkendes af Sundhedsstyrelsen og sælges efter reglerne i medicinallovgningen.

Det sker ikke i dag. Myndighederne skønner, at der er cirka 200 forhandlere i Danmark uden de fornødne godkendelser.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik