Museumsdirektør: Oversvømmelser kan skade vikingeskibe

Store bølger ved Roskilde Fjord er ved at ramme Vikingeskibsmuseet. Indenfor står 1000 år gamle vikingeskibe

Man skulle umiddelbart tro, at de fleste skibe kan tåle vand. Men ikke når der er tale om vikingeskibe, der er over 1000 år gamle.

Eftervirkningerne fra stormen Bodil har også ramt Roskilde Fjord, hvor vandstanden stiger voldsomt, og dermed rammer bølgerne Vikingeskibsmuseet.

- De originale vikingeskibe har bestemt ikke godt af fugt og vand. Det er vigtigt at luftfugtigheden omkring dem ikke bliver for høj af hensyn til deres bevaringstilstand, siger museumsdirektør, Tinna Damgård-Sørensen, til Ritzau.

Den voldsomme vinterstorm har presset vandstanden i Roskilde Fjord op i et faretruende niveau, og der er risiko for, at vandet stiger to meter over det normale niveau.

Afdækning af museet næsten færdig

Skibene på udstillingen er konserveret med en slags kunstvoks, så de kan stå i luften uden at blive til støv.

Beredskab har sat træplader på den vinduesfacade, der vender ud mod vandet. Soklen er også blevet beskyttet med sandsække.

- Beredskabsstyrelsen er næsten færdig med at lave afdækning af selve vikingeskibshallen. Vi føler os rimelig trygge nu, siger museumsdirektøren.

Politi og beredskab er stadig på stedet, indtil situationen er under kontrol.

- Der kan risikere at komme lidt vand ind, men jeg tror ikke, at ruderne bliver presset ud, og vi får bølger ind i hallen, konstaterer Tinna Damgård-Sørensen.

Vikingeskibshallen er den ældste del af museet, og den huser fem originale træskibe fra vikingetiden.

Også den tilknyttede museumsø, hvor museets bådeværft ligger, er truet af bølgerne. Tinna Damgård-Sørensen forventer, at øen vil blive oversvømmet i løbet af eftermiddagen.

- Jeg tror, at det kommer. Vi er i fuld gang med at sikre bygningerne ovre på museumsøen, der ligger relativt lavt, siger hun.

Museumsdirektøren har været i kontakt med Nationalmuseets bevaringsafdeling, hvis vikingeskibene skulle blive ødelagt af oversvømmelserne.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

Klovn

Fortryder afslutning: Nu bliver det rigtig pinligt med gammelmands-problemer

fangekoret

playVideo: Tidligere indsatte overrasker Louise efter 25 år bag tremmer

Lysfestival5

playJesper er lysets mester – også udlandet har fået øje på ham

Dragør lodstårn

Over 100 år gammelt vartegn i fare for at rådne op

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere