Museum i København køber lille stykke Mars

På Statens Naturhistoriske Museum kan man fremover se et lille stykke af Mars.

Gæster på Statens Naturhistoriske Museum kan frem over få et førstehåndsindtryk af planeten Mars.

Det københavnske museum har netop erhvervet sig et lille stykke af Jordens naboplanet, nærmere bestemt 186 gram, der blev fundet i Marokko sidste sommer.

- Det er ret sjældent, at vi finder friskfaldne stykker af Mars her på Jorden. Og så er det ydermere et interessant sted, den er faldet. Der er tørt i det sydlige Marokko, så de stykker vi har fået ind, er helt friske, siger lektor Henning Haack fra Naturhistorisk Museum til Ritzau.

Meteoritstykket var en del af i alt syv kilo meteorit, der landede i det sydlige Marokko i juli sidste år. Naturhistorisk Museum har måtte betale 744.000 kroner for stykket, som er købt af en tysk samler.

Kan ses fra på fredag

Når det lille stykke Mars, der har fået navnet Tissint, er interessant, er det blandt andet fordi, planeten er den eneste man kender til i vores nærhed, hvor der kan have været liv.

- Men trods mange rummissioner til Mars er der endnu ikke bragt materiale tilbage fra vores naboplanet. Det eneste materiale vi har fra Mars, er Mars-meteoritter. Derfor er en ny meteorit som Tissint særdeles interessant for os, siger Henning Haack.

Det danske museum har ud over det store stykke også fået en række mindre stykker. Og mens det store stykke kan ses på museet allerede fra fredag, så skal de mindre stykker bruges til forskning.

Kan bruges til at kortlægge Mars' udvikling

- Vi håber at kunne bruge stykket her til at kortlægge noget af Mars' udvikling. Dels vil vi gerne vide, hvordan Mars har udviklet sig, og dels vil vi gerne holde det op mod Jordens udvikling, siger Henning Haack.

Det lille stykke Mars er endt på Jorden, fordi en asteroide for et par millioner år siden er stødt ind i planeten. Ved nedslaget er stykker af Mars blevet slynget ud i rummet.

- Og faktisk lander 25 procent af alt, der forlader Mars, på jorden, siger Henning Haack.

Faktisk lander der cirka et halvt ton af Mars på Jorden hvert år. To tredjedele havner i oceanerne, og af det, der lander på landjorden, bliver kun en meget lille del siden fundet.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik