Movias bestyrelse vil finde en løsning efter kritik af køreplaner

Der skal findes en løsning på de fjernede køreplaner ved busstoppestederne. Det mener Movias bestyrelse efter massiv kritik fra passagerer og ældreorganisation.

Kritikken er haglet ned over Movia i den seneste tid, efter at trafikselskabet har valgt at fjerne de trykte køreplaner ved busstoppestederne på hele Sjælland.

Men efter massivt pres overvejer Movias bestyrelse nu, om trafikselskabet skal sætte busplanerne op igen.

- Vi har fået rigtig mange henvendelser fra borgere som har følt sig sat bagud i forhold til, at vi ikke længere har information hængende som en trykt seddel på de forskellige busstoppesteder. Og det har fået os til at overveje om vi kan gøre noget for at løse den udfordring for de borgere, siger socialdemokraten Niels Bjerrum, der er Københavns Kommunes repræsentant i Movias bestyrelse, til TV 2 Lorry.

Movia valgte at fjerne køreplanerne ved busstoppestederne for i stedet at satse på digitale løsninger. Men blandt andre Ældresagen har været ude med riven og kritiseret Movia for at lade de ældre, ikke-digitale passagerer i stikken.

En af dem er pensionist Gudrun Petersen. Hun har været nødt til at tage en tur på biblioteket for at printe adskillige buskøreplanener, så hun kunne få et overblik over, hvornår hendes bus går.

- Så kan jeg se, hvornår jeg kommer afsted, siger Gudrun Petersen til TV 2 Lorry.

Pensionist Gudrun Petersen har været nødt til at printe buskøreplanerne ud på biblioteket.
Pensionist Gudrun Petersen har været nødt til at printe buskøreplanerne ud på biblioteket.
Foto: TV 2 Lorry

Mange passagerer har i protest valgt selv at hænge køreplanerne op ved bustoppestederne. Blandt andet på Vesterbro og i Helsingør. Samtidig har adskillige passagerer ytret deres store utilfredshed på Movias Facebook-side, og også turisterne er forvirrede.

- Jeg er fra Sverige, og jeg har svært ved at vide, hvor jeg kommer hen med bussen. Lidt forvirret er jeg, lyder det fra en mandlig, svensk turist, som TV 2 Lorry mandag mødte ved et af de københavnske busstoppesteder.

Movia-ledelse i flyverskjul

TV 2 Lorry har flere dage i træk forgæves forsøgt at få en kommentar fra Movias ledelse, men her har man nu i stedet henvist til selskabets bestyrelse. Bestyrelsesformand, Hillerøds borgmester Kisten Jensen, ønsker dog ikke at stille op til interview.

I et skriftligt svar siger bestyrelses formanden.

- Beslutningen om at udfase de trykte køreplaner er taget af en enig bestyrelse, som har lagt vægt på, at der stadig er adgang til trykt information for de borgere, der ønsker det. Vi har også lagt vægt på, at man kan få adgang til liveopdateret information uden brug af en smartphone. Derfor har vi sms 1250-servicen, som kan bruges af alle mobiltelefoner. Når vi beslutter sådanne større ændringer i den kollektive transport, følger vi selvfølgelig op på reaktionerne på kommende bestyrelsesmøder. Det vil vi også gøre i denne sag. Indtil da har jeg eller Movia ikke flere kommentarer til beslutningen.  

Men den københavnske kommunalpolitiker, Niels E. Bjerrum fra Socialdemokratiet, som også sidder med i bestyrelsen, vil gerne forholde sig til kritikken i et interview.

- Jeg er forundret over, at så mange mennesker er påvirkede af den her beslutning, og at de synes, det er en dårlig beslutning. Vi har jo oprindelig opfattet det som et serviceløft og som en serviceforbedring, men det er åbenbart ikke tilfældet for alle borgere, siger han.

Ifølge Niels E. Bjerrum vil bestyrelsen snarest drøfte, om man skal kaste håndklædet i ringen og sætte køreplanerne op igen. Og så er der faktisk også den mulighed, at de enkelte kommuner selv sætter køreplanerne på plads igen. Her vil Niels Bjerrum også gerne tage affære, for så vidt angår hans egen kommune, København.

- Jeg vil gøre det, at vi får kommunen til at kigge på, hvad der kan gøres i forhold til at få rullet den her beslutning tilbage, og hvad det vil koste. Samtidig vil jeg bede Movia om, at vi tager en drøftelse om sagen, siger han.

- Det er en skande, mener denne buspassager.
- Det er en skande, mener denne buspassager.
Foto: TV 2 Lorry

Udmelding vækker glæder hos passagerer

Den udmelding får positiv respons blandt de passagerer, som TV 2 Lorry mandag mødte ved busstoppestederne.

- Det vil jeg gerne have, siger pensionist Gudrun Petersen.

- Det håber jeg meget kommer tilbage, lyder det fra en mandlig buspassager, som kalder det for ”en skandale”, at de til at begynde med er blevet fjernet.

Se mere om sagen i dette tv-indslag.

Efter massivt pres overvejer Movias bestyrelse nu, om trafikselskabet skal sætte busplanerne op igen.