Mor til voldsramte Lauritz blæser til demonstration mod vold

Karina Winds søn Lauritz blev brutalt overfaldet i København sidste weekend. Nu arrangerer hun en demonstration mod den meningsløse vold.

Karina Wind har har lagt alle sine kræfter i at planlægge en demonstration, som skal gøre op med den umotiverede og meningsløse vold, som hendes egen søn forleden blev offer for. 

19-årige Lauritz Lindboe Wind blev natten til lørdag den 22. februar udsat for et groft overfald i Gothersgade i det indre Købehavn.

Den 19-årige blev slået ned bagfra og slynget ud på vejen foran en bil i bevidstløs tilstand, hvorefter han blev trampet på sit hoved.

- Den dame, der kørte bilen, sagde at det var ligesom at se en livløs dukke, der kom flyvende i luften igennem hendes bil, fortæller Lauritz Wind til TV 2 Lorry.

Kort efter overfaldet lavede Karina Wind et Facebook-opslag om overfaldet. Det er nu delt mere end 17.000 gange, og både mor og søn har fået masser af henvendelser fra andre, der har oplevet umotiveret overfald for ganske nylig.

quote Det gør mig rigtig glad, og jeg har lyst til at kramme alle dem, der skriver til mig, selvom jeg ikke kender dem

19-årige Lauritz Lindboe Wind

Det har motiveret Karina Wind til at oprette en Facebookbegivenhed, hvor alle kan tilmelde sig og støtte op om demonstrationen, som skal sætte fokus på den brutale gadevold, der er set flere eksempler på i TV 2 Lorrys område gennem de seneste uger.

- For at få budskabet igennem, så har jeg arrangeret, at vi kan få billeder af alle de her unge forslåede mennesker. Vi har simpelthen fået så mange henvendelser og vi har fået mange billeder. Jeg vil have dem sat op på nogle store plakater og så stå foran Christiansborg, så politikerne kan forstå, hvor stort et problem det her er, siger Karina Wind.

Kontaktet af andre voldsofre

Karina Wind får også mails fra folk, der lever med langtidseffekterne af den meningsløse vold.  En skriver blandt andet til hende:

"Jeg blev udsat for en voldsepisode for fem år siden, som resulterede i kraniebrud, hjerneskade og et øje der aldrig kommer til at se igen."

- Jeg har også tænkt mig at lave en lille brochure med alle de her historier, som folk har fortalt og aflevere dem til politikerne, justitsministeren og borgmesteren, siger Karina Wind.

Lauritz og hans mor planlægger en demonstration mod vold.
Lauritz og hans mor planlægger en demonstration mod vold.
Foto: TV 2 Lorry

Statsminister Mette Frederiksen (S) har også kommenteret overfaldet på Lauritz. I et opslag på Facebook skriver Mette Frederiksen, at den seneste tids sager med unge mennesker, der er blevet brutalt overfaldet, gør hende "utrolig vred*.

"Det er helt og aldeles uacceptabelt. Vi skal trygt kunne sende vores unge mennesker med toget om aftenen. Og de skal trygt kunne bevæge sig rundt efter mørkets frembrud."

"Vi tolererer ikke vold og trusler i Danmark. Det er faktisk ikke så svært at opføre sig ordentlig. Det er helt uacceptabelt. Og langt fra det trygge samfund, vi ønsker i Danmark," skriver Mette Frederiksen.

Blodig februar måned

Alligevel har der været flere episoder med voldsparate unge mennesker.

For knap to uger siden blev den blot 17-årige Marcus Alexander Aroli overfaldet på Albertslund Station, hvilket kort tid efter fik borgmester i Albertslund, Steen Christiansen (S), til at fordømme overfaldet.

Den 17. februar blev en 23-årig groft overfaldet på stationen i Roskilde, hvor den 23-årige sad og ventede på sit tog, og allerede dagen efter kunne TV 2 Lorry fortælle historien om Lars Pless, der i 2016 forsøgte at stoppe et overfald men til gengæld selv blev overfaldet af de otte gerningsmænd, som tævede løs på et par på Valby Station.

I mandags blev en 17-årig pige i Helsingør slået i ansigtet af fire drenge, der bagefter trampede på hende. Samme dag blev også en 16-årig dreng angrebet med knytnæveslag ved Hillerød Station.

Dertil kommer også weekendes overfald i det indre København på Lauritz Lindboe Wind.

Værdsætter statsministers kommentar

Karina Wind har læst statsministerens opslag, og det glæder hende, at Mette Frederiksen italesætter den seneste tids voldshændelser.

- Jeg har virkelig tænkt på, om der er nogen politikere, der melder sig på banen. Nu er det statsminsteren, det synes jeg, er fantastisk. Så betyder det jo noget, det vi gør, siger Karina Wind.

Her ses TV 2 Lorrys artikel, som fik statsministeren til at reagere på Facebook.
Her ses TV 2 Lorrys artikel, som fik statsministeren til at reagere på Facebook.
Foto: TV 2 Lorry

Karina og Lauritz har nu spurgt startsministeren, om hun har tid til at mødes dem en af de nærmeste dage.

- Vi vil fortælle vores historie, og dele nogle af de andre historier vi har fået, som stammer de seneste par dage, siger Karina Wind. 

Sådan ser Lauritz ud, da TV 2 Lorry torsdag mødte ham.
Sådan ser Lauritz ud, da TV 2 Lorry torsdag mødte ham.
Foto: TV 2 Lorry

For Lauritz Lindboe Wind betyder de mange henvendelser utrolig meget.

- Det gør mig rigtig glad, og jeg har lyst til at kramme alle dem, der skriver til mig, selvom jeg ikke kender dem, siger han torsdag til TV 2 Lorry.  

Datoen for demonstrationen ligger ikke fast endnu, men det bliver formentlig en onsdag inden for de næste par uger.

Torsdag aften har Københavns Politi offentliggjort overvågningsfotos af en ung mand, som de mistænker i forbindelse med overfaldet på Lauritz Lindboe Wind.