Minkavlere om ny aftale: "Det ser umiddelbart fornuftigt ud"

En aftale om erstatning til minkavlerne kom mandag aften i stand i Finansministeriet. Minkavler Knud Vest i Jyllinge ser for nuværende positivt på aftalen.

Mandag aften er der kommet en aftale om erstatning til de minkavlere, som i løbet af efteråret aflivede deres mange millioner mink, som følge af en coronavirus-mutation.

Det kommer til at koste mellem 15,5 og 18,5 milliarder kroner at yde kompensation til minkavlerne og følgeerhvervene.

quote ...minkavl har altså været et guldæg inden for dansk landbrug, og nu er vores erhverv altså blevet slået til pindebrænde fra den ene dag til den anden...

Knud Vest, minkavler.

Grunden til at man ikke kan udmelde et helt præcist beløb endnu skyldes blandt andet, at hver minkavlers sag skal vurderes og takseres.

Minkavler, Knud Vest fra Jyllinge, synes umiddelbart, at det er en god aftale, men samtidig vil han gerne vente med at smide hænderne i vejret.

- Jeg synes, at det ser fornuftigt ud, men nu skal vi minkavlere lige have læst aftalen igennem for at se, om der er noget, politikerne har glemt, siger Knud Vest til TV 2 Lorry.

Artiklen fortsætter efter billedet.

ARKIVFOTO: Knud Vest (t.v.) ejer med sin søn (t.h.) Vigen Minkfarm. Han mener at aftalen ser fornuftig ud, men ser frem til at læse den ordentligt igennem.
ARKIVFOTO: Knud Vest (t.v.) ejer med sin søn (t.h.) Vigen Minkfarm. Han mener at aftalen ser fornuftig ud, men ser frem til at læse den ordentligt igennem.
Foto: Kenneth Ettrup Hansen/TV 2 Lorry

- Jeg kan godt forstå, hvis nogle borgere synes, det er mange penge at give til minkavlerne. 

- Men minkavl har altså været et guldæg inden for dansk landbrug, og nu er vores erhverv altså blevet slået til pindebrænde fra den ene dag til den anden, og det er jo klart, at det kommer til at koste noget.

Knud Vest er ikke den eneste, som synes godt om aftalen.

Også minkavler Frank Nyboe Andersen fra Lille Rørbæk ved Frederikssund synes godt om aftalen.

- Jeg synes helt klart, der er noget fornuft bag den her aftale. Det er mange penge, men vi er også et stort erhverv, som pludselig har mistet vores levebrød, siger Frank Nyboe Andersen til TV 2 Lorry.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Her følger fakta for den gennemsnitlige minkavler:

ARKIVFOTO: Minkavler Frank Nyboe Andersen kan godt se noget fornuftigt i den nye aftale.
ARKIVFOTO: Minkavler Frank Nyboe Andersen kan godt se noget fornuftigt i den nye aftale.
Foto: TV 2 Lorry

- Det er jo svært at miste noget, der har været en del af en så længe. Men hvis jeg hurtigt prøver at regne mig frem til, hvad denne her aftale dækker, så synes jeg overordnet set, at det er en god aftale.

Mulighed for at komme tilbage

Aftalen indeholder samtidig en dvaleordning til de minkavlere, der hellere vil genoplive deres erhverv end modtage en fuld erstatning.

Der er sat omkring 60 millioner kroner af til den dvaleordning.

Knud Vest kan på nuværende tidspunkt ikke sige, om han vil benytte sig af dette tilbud.

- Der kommer nok til at gå et halvt år, før vi får vurderet vores farme, så vi skal have tid til at kigge på vores økonomi, før vi tager en beslutning, siger Knud Vest til TV 2 Lorry.

- Alle dem, der er i den her branche, er jo nogle viljestærke selvstændige erhvervsdrivende, så inderst inde vil vi alle sammen rigtig gerne i gang igen. Vi har vores maskiner og alt andet - vi mangler bare nogle mink.

ARKIVFOTO: Vigen Minkfarm i Jyllinge.
ARKIVFOTO: Vigen Minkfarm i Jyllinge.
Foto: Kenneth Ettrup Hansen/TV 2 Lorry

Bred enighed

De mange milliarder kroner skal kompensere for, at minkavlerne har afviklet deres erhverv, da de i løbet af foråret fik besked fra Fødevareministeriet om, at deres mink skulle slås ned.

Aftalen er indgået mellem Regeringen, Venstre, De Radikale, SF og Liberal Alliance. Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti valgte mandag aften at forlade forhandlingerne.

Beskeden fra Fødevareministeriet kom efter, at der var fundet muteret coronavirus i mink i Nordjylland.

Mogens Jensen (S) endte med at trække sig som fødevareminister, da det kom frem, at regeringen ikke havde lovgrundlaget på plads til at aflive de mange mink.

Det anslås, at der er blevet aflivet imod 17 millioner mink.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Coronavirus

Lukket parkeringsanlæg på Islands Brygge

Coronasmitte lukker flere p-anlæg - nu parkerer bilister ulovligt

Nordvest(4)

playTusinder coronatestet i Københavns Nordvestkvarter

vaccine

Særligt sårbare i Region Sjælland får nu hjælp til at booke vaccinetid

Vaccine grafik

Nyeste vaccinetal: Så mange er vaccineret i din region og i din kommune

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere