Minister: Præster må overtage lockout-ramt arbejde

Må præster overtage arbejde fra kordegne og kirketjenere under gudstjenester, hvis disse lockoutes i en større arbejdskonflikt?

Konfirmationerne står for døren og det gør en mulighed storkonflikt også. Så der er sikkert en hel del kommende konfirmander og forældre, der lige nu holder vejret. For selvom det kun er præsterne i Helsingør Stift, der er udtaget til strejke i vores område, ser det noget anderledes ud, hvis lockouten kommer. 

For selvom om de fleste præster i Danmark er embedsmænd og derfor hverken kan strejke eller lockoutes, forholder det sig anderledes med kordegne og kirketjenere. Og derfor kan det se sort ud med de kommende konfirmationer, da præster normalt ikke åbner kirkerne, sørger for lys, blomster, og oprydning. 

Derfor har Kristeligt Dagblad spurgt kirkeminister Mette Bock (LA) om præster må overtage arbejde fra kordegne og kirketjenere under gudstjenester, hvis disse lockoutes i en større arbejdskonflikt? 

Ja, svarer kirkeminister Mette Bock (LA) i et svar til Folketingets kirkeudvalg, der har stillet hende et udvalgsspørgsmål om, hvorvidt regeringens lockout på folkekirkens områder forstyrrer statens grundlovsfæstede forpligtelser over for kirken, og herunder særligt kirkens dåb og nadver.

Mette Bock skriver blandt andet, at præsten selv kan åbne og skænke vin til nadveren og hælde vand i døbefonten efter hendes vurdering.

Men fagforeningerne for de berørte kirkefunktionærer stiller sig uforstående over for ministerens holdning, og både Danmarks Kirketjenerforening og Danmarks Kordegneforening siger, at de vil føre en sag efter en eventuel konflikt for hvert af de tilfælde, hvor en præst har benyttet sig af ministerens åbning.

quote Hvis kirkeministeren mener, at vores opgaver er så vigtige, at de skal udføres af præsten i vores fravær, så burde hun have overvejet det, inden vi blev varslet lockout.

Henrik Kristoffersen, formanden for Danmarks Kordegneforening

- Hun ved jo tilsyneladende ikke, hvad hun går ud og anbefaler, hvis hun mener, at præster kan overtage vores arbejdsområder. Det er konfliktramt arbejde, så det bør præsterne ikke røre ved, og ministeren må være blevet dårligt rådført af sit embedsværk, siger formanden for Danmarks Kirketjenerforening, Gert R. Schmidt.

- Det går jo ind og piller ved hele idéen om den danske model, hvis andre går ind og laver vores arbejde. Så er det ingenting værd, siger han. 

Storkonflikten truer - det samme gør massive strejker over hele Hovedstadsområdet. Flere steder er man begyndt at forberede sig. Både blandt småbørnsforældre, gymnasieelever og private virksomheder

Kirketjeneres arbejdsopgaver omfatter alt fra at gøre rent, hænge salmenumre op, gøre klar til altergang, tænde lys, bede indgangsbøn og til at ringe med kirkeklokkerne. Nogle steder sker det sidste ved et tryk på en knap, og hvis præsten trykker, mener Gert R. Schmidt bestemt, at de udfører kirketjenerens konfliktramte arbejde.

Også formanden for Danmarks Kordegneforening, Henrik Kristoffersen, mener, at kirkeminister Mette Bocks udtalelse er uberettiget. 

- Hvis kirkeministeren mener, at vores opgaver er så vigtige, at de skal udføres af præsten i vores fravær, så burde hun have overvejet det, inden vi blev varslet lockout, siger han.

Danmarks Kirketjenerforening har selv strejkevarslet 52 af sine medlemmer, men regeringens lockout vil ifølge formand Gert R. Schmidt omfatte alle deres cirka 500 medlemmer, som er overenskomstansatte.

I kordegnenes tilfælde står 450 ud af 720 medlemmer til at skulle lockoutes, og alt i alt vil kirker i hele landet blive ramt.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

byggeplads

playNu vil kommune give bøder, hvis chefer afsløres i snyd med løn

Set fra Nørrebro

Fra skumle hjørner til genbrugsgranit: Sådan skal Nørrebro-plads se ud

20190712-103314-4-1920x1280we.jpg

playSocial vicevært skal skabe fred og hjælpe udsatte på omstridt plads

Afbrænding af Lars Løkke dukke

Enhedslisten-borgmester deltog i afbrænding af Lars Løkke-dukke

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere