Minister i kovending: Transportselskaber skal forklare sig om mimrekort

Transportminister Benny Engelbrecht har nu forlangt en redegørelse om, hvorfor pensionistkortene afskaffes

Til juni udgår de såkaldte mimrekort - pensionistkortene - i den offentlige trafik.

Og hvor pensionister hidtil har kunnet købe tre-månederskort til et fast beløb, som gjorde det billigt at rejse, så indføres der 40 procents rabat på alle rejser for pensionister, der bruger rejsekort.

Den ændring indebærer markante udgiftsstigninger for de pensionister, der har været flittige brugere af pensionistkortet - mens andre, der ikke har kunnet udnytte tremånederskortet effektivt, kan se frem til at rejse billigt, når de rejser, fordi alle pensionistrejser bliver med 40 procent rabat.

TV 2 Lorry bad mandag om en kommentar hos transport- og boligminister Benny Engelbrecht (Soc.dem), men herfra var meldingen, der blev sendt per email, ganske klar:

- Det er trafikselskaberne, der har takstkompetencen. Dermed er det parterne i Din Offentlige Transport (DOT) – DSB, Metroselskabet og Movia – der har besluttet, hvordan den kommende pensionistrabat skal være indrettet, hvorfor jeg må henvise til dem, meddelte ministeren.

Det var altså ikke noget Benny Engelbrecht kunne blande sig i som minister.

Men protesterne fortsatte med at strømme ind - ikke mindst efter at TV 2 Lorry har beskæftiget sig med sagen over flere dage. Og pludselig fik ministerpiben en helt anden lyd.

Sagen om mimrekortet, der skal udgå, lander nu på Christiansborg: TV 2 Lorrys indslag fra mandag.

Nye toner

For på Facebook skriver Benny Engelbrecht nu, at han har "hørt eksempler på pensionister i hovedstadsområdet, der vil opleve nogle meget store prisstigninger." 

- Jeg har derfor bedt DOT, der har ansvaret for de rabatter, der bliver givet i den kollektive trafik, redegøre nærmere for deres beslutning. Jeg vil blandt andet bede dem uddybe, om de har overvejet alternative løsninger. Det er også aftalt, at selskabet møder op i Folketingets transportudvalg og der redegør for deres dispositioner, skriver Benny Engelbrecht i sit Facebook-opslag.

Transportministeren holder fast i, at det fortsat er transportselskaberne selv, der fastsætter taksterne. Men at det skal være rimeligt. 

Fredag kunne vi fortælle, at både Dansk Folkeparti og Enhedslisten har henvendt sig til ministeren om sagen, og ifølge Enhedslisten har ministeren et ansvar.

SF melder sig i koret

Nu har også SF reageret. 

- I SF vil vi selvfølgelig tage det her op med ministeren og høre forklaringen og især, hvad man har tænkt sig at gøre for de sårbare ældre, som ikke bare vil kunne bruge et rejsekort.
Vi skal passe på vores ældre, skriver partiets gruppeformand, Jacob Mark på sin facebook-side.

quote Vi skal passe på vores ældre

Jacob Mark, gruppeformand, SF

Han bruger sin egen mormor som eksempel. Hun er på folkepension og har kun lige til dagen og vejen. Samtidig har hun begyndende demens, der betyder, at hun vil få svært ved at checke ind og ud med et rejsekort, og at det altsammen betyder, at hun vil få svært ved at rejse fremover.

Nogle pensionister kan glæde sig til billigere transport - andre må til lommerne.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik