Det ærgrer miljøminister, Lea Wermelin (S), at kun tre ud af 34 kommuner i TV 2 Lorrys sendeområde kan leve op til nye krav om, at borgere skal affaldssortere i ni forskellige dele den 1. juli.
“Det er både ambitiøst og en stor opgave for kommunerne, men desværre viser tallene her, at mange kommuner er bagud særligt på de nye affaldstyper,” skriver ministeren i et skriftligt svar til TV 2 Lorry.
Flere kommuner er lige nu i gang med at søge om udsættelse, fordi de simpelthen ikke kan nå at være klar til 1. juli. Men ministeren oplyser nu, at hun vil tale med partierne bag den nye aftale om fristen.
“Deadline for sorteringen er en del af vores aftale, og selvom der er en dispensationsmulighed, vil jeg drøfte problemstillingen med aftalepartierne,” skriver hun til TV 2 Lorry.
Desværre viser tallene her, at mange kommuner er bagud særligt på de nye affaldstyper
I en rundspørge til de 34 kommuner i TV 2 Lorrys sendeområde svarer kun tre kommuner – Frederiksberg, Herlev og Solrød – at de forventer at kunne leve op til kravet om sortering af de i første omgang ni affaldstyper, når det træder i kraft 1. juli.
Fra politisk aftale til praksis
Kan gå ud over borgere
Når kommunerne indfører de nye regler, skal borgerne være med til at afgøre, hvordan ordningen skal føres ud i livet. Det sker i en såkaldt høring.
Men hvis kommunerne har for travlt med at blive klar til 1. juli, kan det gå ud over den folkelige opbakning til affaldssorteringen, mener Jacob Hartvig Simonsen, direktør for ARC, der er affaldsselskab for København, Frederiksberg, Hvidovre, Tårnby og Dragør Kommuner.
- Bekymringen kan være, at man ikke får skabt det engagement ude hos borgerne, der rent faktisk skal gribe de her ordninger. For borgerne har jo brug for at få indflydelse på, hvordan det skal indrettes, sagde Jacob Hartvig Simonsen til TV 2 Lorry tirsdag.
Det er miljøministeren enig i.
Når kommunerne er bagud med at udrulle den nye ordning, kan “det samtidig gå ud over borgernes mulighed for at blive hørt,” skriver Lea Wermelin til TV 2 Lorry.
Artiklen fortsætter under billedet.
Sådan går det i din kommune
Fra 1. juli skal private husholdninger sortere i mad-, papir-, pap-, metal-, glas- og plastaffald. Samt drikke- og fødevarekartoner, farligt affald og restaffald.
Særligt kravet om sortering af mad- og mælkekartoner mangler flere kommuner fortsat at finde en løsning på.
Foruden Frederiksberg, Herlev og Solrød Kommuner, når Københavns Kommune muligvis også lige nøjagtig i mål inden for deadline, da man starter med at udrulle indsamlingen af kartoner i løbet af juni.
Men langt de fleste kommuner overskrider altså tidsfristen.
Du kan se, hvor langt din kommune er med deres planer i oversigten herunder: