Minister: Bedre kvalitet på hospitalerne betaler sig

Sundhedsministeren vil øge hospitalers fokus på kvalitet og sammenhæng i behandlingen. Det betaler sig nemlig.

Personalet på de danske hospitaler har i årevis fokuseret for blindt på at løbe stærkere og få flere patienter igennem systemet.

Men nu skal fokus tilbage på kvalitet og mere sundhed for pengene, siger sundhedsminister Astrid Krag (SF).

- Den hidtidige styring har givet gode resultater, men har også betydet, at man for entydigt har fokuseret på, at sundhedsvæsnet skulle behandle mere og mere - uanset om det var den behandling, der gav mest sundhed for pengene.

- Det har fjernet fokus på kvaliteten og været en barriere for at styrke samarbejdet om sammenhængende patientforløb, siger Astrid Krag.

Udmeldingen bygger på en række anbefalinger fra Udvalget for Bedre Incitamenter, som har set nærmere på, hvordan pengene kan strække længere i sundhedsvæsnet.

- Et effektivt sundhedsvæsen handler ikke kun om at få mere aktivitet på sygehusene, men om også at give den rigtige behandling i et godt og sammenhængende behandlingsforløb, siger Astrid Krag.

Groft sagt skal der mere fokus på at give fru Jensen en god og sammenhængende behandling frem for at sende hende hjem så hurtigt som muligt.

I dag bliver regionerne straffet økonomisk, hvis de ikke lever op til kravene i aktivitetspuljen - eller Løkke-posen, som den populært bliver kaldt, fordi den blev indført af daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Det betyder blandt andet, at når den ældre fru Hansen må genindlægges efter en tur på hospitalet, fordi hun måske blev sendt for hurtigt hjem, så tæller hun faktisk med to gange i regionerne regnskab i forhold til aktivitetspuljen.

Eller når hr. Olsen må opereres om efter en fejloperation - ja så tæller han også som to operationer i regionernes regnskab.

Udvalget anbefaler, at Løkke-posen halveres. Til gengæld skal regionernes resultater offentliggøres - for eksempel genindlæggelser, ventetider og patienternes oplevelse af indlæggelse og behandling.

Det skal tilskynde regionerne til at gøre det bedre og styrke lysten til at lære af hinanden på forskellige sygehuse, lyder det fra Sundhedsministeriet.

Samarbejdet mellem regioner, kommuner og praktiserende læger skal også styrkes, så færre ældre for eksempel bliver genindlagt.

- Der skal simpelthen værre færre, som oplever at falde mellem to stole, siger Astrid Krag.

Flere af udvalgets anbefalinger vil indgå i de i igangværende forhandlinger om regionernes og kommunernes økonomi for 2014, som blev skudt i gang i denne uge.

/ritzau/

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

byggeplads

playNu vil kommune give bøder, hvis chefer afsløres i snyd med løn

Set fra Nørrebro

Fra skumle hjørner til genbrugsgranit: Sådan skal Nørrebro-plads se ud

20190712-103314-4-1920x1280we.jpg

playSocial vicevært skal skabe fred og hjælpe udsatte på omstridt plads

Afbrænding af Lars Løkke dukke

Enhedslisten-borgmester deltog i afbrænding af Lars Løkke-dukke

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere