Minimumsnormeringer i daginstitutioner i to kommuner fra næste år

Pædagogernes fagforeninger hilser kommunalt kapløb mod først at nå i mål med minimumsnormeringer i daginstitutionerne velkomment og håber, at flere vil følge trop.

De yngste indbyggere i kommunerne Helsingør og Gladsaxe kan se frem til flere voksne og pædagoguddannede til at give omsorg og opmærksomhed i daginstitutionerne fra næste år.

Med brede budgetforlig er de to kommuner nemlig hver især blevet enige om at indføre minimumsnormeringer allerede fra næste år.

- Jeg er utrolig glad for, at der er flertal for at indføre minimumsnormeringer i vores børnehuse. For coronaen har lært os, at det øger børns trivsel og sundhed at være sammen i mindre grupper, siger Trine Græse (S), borgmester i Gladsaxe Kommune.

- Der kommer endnu flere voksne i institutionerne hurtigere end vi havde planlagt. Vi kan se allerede nu, at det har en stor betydning for leg og læring og det at have en god hverdag. Samtidig kan vi også langt hurtigere hjælpe dem, som er i en udsat situation, siger Benedikte Kiær (K), borgmester i Helsingør.

Fire år før tid

De to byråds beslutning om at indføre fra næste år betyder, at daginstitutionerne i Gladsaxe og Helsingør bliver nogle af landets første til fuldt at implementere fagforeningen BUPL's anbefalinger om tre vuggestuebørn per voksen og seks børnehavebørn per voksen.

Senest fra 2025 skal alle kommuner i Danmark have indført minimumsnormeringer i daginstitutioner. Det vedtog regeringen med støttepartierne og Alternativet i december sidste år.

Til at realisere dette vedtog samme partier i februar måned en aftale om at tilføre landets kommuner 500 millioner kroner til bedre normeringer – et beløb, der stiger til 1,6 milliarder i 2025.

Af de 500 millioner i 2020 modtager Gladsaxe og Helsingør henholdsvis 6,7 og 4,7 millioner kroner.

Foruden tilskuddet sætter de to kommuner hver især et betragteligt millionbeløb til side i jagten på flere pædagoger. Gladsaxe investerer 13,4 millioner kroner i 2021 i bedre normeringer, mens tallet for Helsingør Kommune er omkring 10 millioner.

Ved et tidligere budgetforlig i Helsingør lød beskeden, at minimumsnormeringen ville blive indført i 2022, men nu har kommunen altså fremrykket den beslutning med et år.

Dermed kommer Gladsaxe og Helsingør regeringens krav om, at alle kommuner senest fra 2025 skal have minimumsnormering, fire år i forkøbet.

Minimumsnormering i 2025

Fra 2025 skal alle kommunale daginstitutioner have indfaset BUPL's minimumsnormering for, hvor mange børn per voksen, der må være i daginstitutionerne.

 

Målet er, at minimumsnormeringer fuldt indfaset betyder, at der maksimalt er tre børn per voksen i vuggestuer og seks børn per voksen i børnehaver.

 

 

Kilde: Regeringen og BUPL

Kommunalt kapløb

De to nordsjællandske kommuner er med beslutningerne blandt frontløberne i et slags kapløb om at få indført minimumsnormeringer hurtigst muligt.

Frederikssund Kommune lader dog til at være iført den gule føretrøje udi Tour de Minimumsnormeringer. Her er der allerede afsat penge, så minimumsnormeringer fra 2020 er en realitet.

Også Herlev Kommune mener selv at leve op til kravene. Her måler kommunen dog sig selv på antallet af voksne i daginstitutioner og ikke antallet af pædagoguddannede voksne.

TV 2 Lorry har tidligere fortalt, at kommuner som Frederiksberg, Halsnæs og Fredensborg også arbejder på at leve op til BUPL’s anbefalede normeringer inden for de kommende to-tre år.

Ved det seneste budgetforlig på Rådhuset i København tilsluttede landets største kommune sig også forsamlingen, der vil indføre normeringen før tid. Her har partier afsat 450 millioner kroner til minimumsnormeringer fra 2022.

BUPL: Vi håber, flere vil følge med

Og kommunerne i Region Hovedstadens kapløb mod minimumsnormeringer for ikke så overraskende ros fra pædagogernes fagforening, BUPL.

- Der er nogen, der virkelig rykker på sig nu, og vi håber, at flere vil følge med, siger formand for BUPL i Nordsjælland, Pernille Riis.

- Pædagoger, børn og forældre i Nordsjælland har under coronakrisen og genåbningen mærket, hvad bedre normeringer betyder for nærvær og tid til det pædagogiske arbejde. Det betyder også, at vi er blevet meget bevidst om, at minimumsnormeringer kun er et minimum. Vi skal til at tale om kvalitetsnormeringer, siger hun.

Det er dog ikke alle kommuner i hovedstadsområdet, som er hastigt på vej mod flere pædagoger per barn.

BUPL selv peger på de tre kommuner Allerød, Gribskov og Lyngby-Taarbæk, der med det seneste budgetforlig lægger op til forringelser på daginstitutionsområdet.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik