Millioner sikret til VM i banecykling i hovedstadsområdet

Radikale Venstre ville hellere have brugt pengene på socialområdet. Venstre synes ikke, at pengene kommer københavnerne til gode. 

Da Ballerup Super Arena var værter ved VM i banecykling i 2010 sikrede Alex Rasmussen Danmark en guldmedalje i disciplinen scratch. Foto: Keld Navntoft - Ritzau Scanpix

Hovedstadsområdet og Ballerup Super Arena er nu kommet et stort skridt nærmere værtskabet for VM i banecykling i 2024. 

Et flertal i Økonomiudvalget i Københavns Kommune har tirsdag eftermiddag bevilget to millioner kroner til Danmarks Cykle Union (DCU), der således nu er i stand til at byde på værtskabet for den markante sportsbegivenhed. 

Læs også Ballerup tæt på værtsskab for VM i banecykling i 2024

Beslutningen glæder Jonas Bjørn Jensen, medlem af Økonomiudvalget og medlem af Kultur- og Fritidsudvalget for Socialdemokratiet.

- Det er super godt. Danmark er en stærk banecyklingnation, og hvis vi vinder buddet, vil københavnerne kunne springe på cyklen og køre til Ballerup for at se banecykling i verdensklasse. Det har en kæmpe værdi for dem, der interesserer sig for det, siger Jonas Bjørn Jensen til TV 2 Lorry.

Tæt på at sikre sig værtskab

Med de to millioner fra Københavns Kommune har DCU nu sikret sig de i alt 9,4 millioner kroner, der skal bruges på at afholde VM på de skrå brædder i Ballerup. 

TV 2 Lorry kunne i fredags fortælle, at det tilmed er DCUs klare formodning, at den internationale cykelunion (UCI) vil godkende en fuldfinansieret ansøgning og tildele værtsskabet til den danske nationalarena for banecykling for tredje gang siden årtusindeskiftet. 

Sådan skal VM i banecykling 2024 finansieres

Det samlede budget til verdensmesterskaberne udgør 9,4 millioner kroner.

 

Sport Event Danmark har bevilliget 3,7 millioner kroner, mens Ballerup Kommune har bevilliget to millioner kroner.

 

Københavns Kommune er blevet anmodet om en bevilling på to millioner kroner.

 

Billetindtægter ventes at beløbe sig til en million kroner, mens øvrige indtægter som sponsorater, salg af mad, merchandise med videre udgør 1,7 millioner kroner.

 

Kilde: Danmarks Cykle Union

Venstre, SF og Radikale Venstre undlod at stemme. Beskæftigelses- og integrationsborgmester, Cecilia Lonning-Skovgaard (V), er imod beslutningen, da hun ikke mener, at investeringen kommer københavnerne til gode.

Der lægges i bundmaterialet konstant op til, at Ballerup er værtsby, og man markedsfører hoteller i Taastrup, Hvidovre og Ballerup. Det brander ikke København, siger Cecilia Lonning-Skovgaard (V) til TV 2 Lorry.

Læs også 18-årigt cykeltalent i 6-dagesløb: Overrasket med legendarisk nummer

Har det ingen værdi for københavnerne, at de relativt let kan tage til Ballerup for at se banecykling?

- Så er der så mange ting, vi kan støtte, siger hun. 

Hvorfor stemte du så ikke imod?

- Pengene kommer fra Megaeventpuljen, der var tiltænkt Formel 1, og vi har givet hinanden håndslag på, at hvis der findes flertal for andre projekter, ville dem der var imod undlade at stemme, siger Cecilia Lonning-Skovgaard. 

Ballerup Super Arena lagde også brædder til VM i banecykling i 2010. Her blev det blandet andet til en fjerdeplads i fire kilometer holdforfølgelsesløb. Foto: Keld Navntoft - Ritzau Scanpix

Da Kultur- og Fritidsudvalget i Københavns Kommune behandlede sagen den 22. august, anbefalede et enigt udvalg i et høringssvar sendt til Økonomiudvalget, at der udmøntes 500.000 kroner til DCU til VM i banecykling. 

Vil flytte penge til velfærd

Socialborgmester Mia Nyegaard (RV) undlod også at stemme. Hun mener, at 500.000 ville have været et passende beløb, selvom DCU ikke ville kunne byde med den bevilling. 

- To millioner kroner er mange penge til et projekt i 2024, der ikke kommer københavnerne mere til gode. Især når man ser på den økonomiske situation på mit område. Jeg har svært ved som socialborgmester at stemme for med de udfordringer, vi har, siger Mia Nyegaard til TV 2 Lorry.

Hun henviser blandt andet til konsekvenserne af en række besparelser på handicapområdet, som TV 2 Lorry har afdækket i løbet af sommeren. 

Læs også Overborgmester håber på flere penge til handicapområdet

Men de her penge er jo sat af og befinder sig i en helt anden kasse?

- Men man kan jo flytte nogle af pengene fra Megaeventpuljen til Socialområdet. Der er jo nogle servicemåltal på de her penge, som kan flyttes, siger Mia Nyegaard.

Og det kan man godt bare gøre?

- Ja. Jeg havde helst set, at man havde brugt pengene til kernevelfærd til københavnerne, siger Mia Nyegaard. 

Læs også Borgmester udstikker løfte: Vil kæmpe for flere penge til handicappede

Ballerup Super Arena

Ballerup Super Arena er Danmarks største indendørs cykelbane og multihal med omkring 2.000 faste siddepladser ved banecyklingsstævne.

 

Arenaen anvendes blandt andet til Københavns seksdagesløb samt forskellige mesterskaber i banecykling. I 2002 og 2010 blev der afholdt VM i banecykling på arenaen.

 

Schürmann Architekten, der specialiserer sig i velodromer (cykelbaner) har tegnet Ballerup Super Arena, hvis tag kollapsede i januar 2003 som følge af en beregningsfejl. I 2005 genåbnede arenaen.

 

Arenaen er den ene af to overdækkede velodromer i Danmark – den anden ligger i Odense, mens Aarhus har en udendørs velodrom af ældre dato.

 

Foruden cykling har arenaen også lagt gulv til andre sportsgrene som håndbold og badminton, mens den også anvendes som koncertsal.

I Socialdemokratiet fastholder Jonas Bjørn Jensen, at de to millioner kroner vil komme cykelmiljøet i hovedstaden til gode. 

- Vi kan give københavnerne en oplevelse i verdensklasse. Og så er jeg ikke i tvivl om, at København vil blive brandet. Når folk kommer ind fra den store verden, sker det med fly til København. Jeg tror også, at der vil komme nogle overnatninger og folk vil lægge penge i erhvervslivet, siger Jonas Bjørn Jensen.

Vil styrke København

Et eventråd, som Københavns Kommune har nedsat, anbefaler selv over for landets største kommune, at man bakker op om begivenheden, selvom det finder sted uden for kommunegrænsen.

Læs også Cykeltalent fra Taastrup vinder stort løb – jubelscenen går verden rundt

Her påpeger rådet, at langt størstedelen af de tilrejsende vil bo i København, mens det samtidig er med til at ”fastholde og øge Københavns styrkeposition som værtsby, særligt inden for cykelsport."

Verdensmesterskaberne afvikles over fem dage med forskellige discipliner inden for banecykling, hvor omkring 300 atleter deltager, mens 500 mediefolk og 1.3000 officials ventes.

Tirsdagens bevilling skal endeligt godkendes ved de kommende budgetforhandlinger. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik