Millioner af H1N1-vacciner i overskud

Danskerne gider ikke vaccineres mod svineinfluenza. Kun 380.000 af de 3,1 millioner indkøbte H1N1-vacciner er i dag blevet brugt.

Interessen for vaccinen imod svineinfluenza er væsentlig mindre end forventet.

Statens Serum Institut oplyser, at kun omkring 380.000 af de indkøbte 3,1 millioner doser er blevet givet, skriver dagbladet Information.

Dermed risikerer Danmark at komme til at stå med flere millioner vacciner, som ikke kan bruges, når pandemien er overstået.

Situationen er den samme eller værre i de fleste andre vestlige lande og er opstået, fordi landene gennem kontrakter med vaccineproducenterne har forpligtet sig til at købe de store mængder af vaccine, hvis WHO erklærede pandemi. Det man gjorde den 11. juni 2009.

Imidlertid viste H1N1-influenzaen sig at være langt mindre farlig end frygtet. Derfor bør man ændre praksis fremover, mener Jens Lundgren, der er professor i

virologi på Københavns Universitet:

- Det er et problem, at bestillingerne af vaccinationer er koblet direkte til begrebet pandemi. WHO og de øvrige eksperter skal kunne kalde en influenza for en pandemi, uden at det automatisk udløser salg af en mængde vacciner, siger Jens Lundgren til Information.

Også speciallæge i samfundsmedicin Mauri Johansson hæfter sig ved, at kontrakterne er skruet sammen på en måde, så landene forpligter sig til at købe vaccinerne, selv om det ikke er nødvendigt:

- Det er skattepenge, der bruges på det, og de eneste, der kan være helt sikre på at tjene deres penge, er medicinalindustrien, siger Mauri Johansson.

/ritzau/

2009-12-22T04:08:53+0100

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik