Mikromejerier er på vej frem

Antallet af mejerier med specialoste på Sjælland er steget igennem de seneste ti år. Nu er endnu et på vej.

Først var det mikrobryggerier, der gik deres sejrsgang. Nu er turen kommet til mikromejerier. Gennem de seneste år er der kommet flere små mejerier med specialoste på Sjælland - og nu er der udsigt til endnu et.

Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Tothaven besøgsgård ved Hundested har fået en kvart million kr. fra de såkaldte LAG-midler til at omdanne en længe til mikromejeri. Her skal der fortrinsvis laves ost og is af gedemælk. Tothaven regner med at skulle producere fødevarer af 25 liter gedemælk om dagen.

- Gedemælk er ved at blive meget populært, fortæller Pernille Feilberg fra Tothave til Frederiksborg Amts Avis og fortsætter: 

- Sundhedsmæssigt foretrækker nogen det, fordi det er lettere at fordøje.

Mikromejerier og specialoste er på vej frem i udlandet 

Specialoste og gedemælk har ikke kun fremgang på Sjælland. Men tendensen ses flere steder i Europa. 

- Vi ser tendensen i Sydeuropa, hvor ostehåndværket har fået en renæssance i langt højere grad end herhjemme. Og vi håber og tror, det er på vej her også, siger agronom Henrik Sønksen fra konsulentvirksomheden inden for fødevarer, Viventes, der har lavet et projekt om dansk ostehåndværk til Frederiksborg Amts Avis

Oste fra mikromejerier bliver typisk dyrere end dem fra supermarkedets kølediske.

- Engang kunne ingen forstå, de skulle give 35 kroner for en øl fra et mikrobryggeri. Det sætter ingen jo spørgsmålstegn ved i dag, siger han. 

Nordsjælland fik sit første mikromejeri i Humlebæk sidste år. LAG-midlerne kommer fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter samt EU.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik