Meteorolog om tre dage med torden og lyn: "Det er meget usædvanligt"

De seneste tre dage har budt på torden, lyn og flere steder skybrud. Det er unormalt så tidligt på sommeren, lyder det fra meteorolog.

Tre dage med tordenvejr er langt fra normalt så tidligt på sommeren, lyder det fra Meteorolog. Foto: Kristian Juul Pedersen - Ritzau Scanpix

Sommeren er kommet. Men selvom det stadig er tidligt på sommeren, har sommervejret alligevel rusket godt og grundigt i os med bulder og brag de seneste tre dage.

Noget, der ifølge meteorolog ved TV 2 Vejret, Jens Ringgård Christensen, ikke er normalt så tidligt på sommeren.

- Det er meget usædvanligt. Jeg kan ikke huske tre nætter i træk med tordenvejr så tidligt på sommeren. Torden er generelt et sommerfænomen, men oftest er det sent på sommeren, vi normalt oplever det og især om natten, siger han til TV 2 Lorry.

Han forklarer, at årsagen til, at danskerne alligevel oplever det kraftige vejr nu, er, fordi Danmark lige nu ligger på grænsen mellem kold og varm luft.  Og det er netop i disse grænseområder, at det regner meget, og når det så er sommer, skaber det tordenvejr.

Forstå sensommerfænomenet gennem det danske sprog:

Gransker man det danske sprog, er det også tydeligt, at der er tale om et sensommerfænomen.

 

- Når man ser lyn i det fjerne, kalder man det i folkemunde for ”kornmod”. Et ord der henviser til høstsæsonen, der typisk ligger i sensommeren, siger Jens Ringgård Christensen.

 

- I gamle dage stod man desuden op til ”tordenkaffe”, når det var tordenvejr, fordi man ikke turde gå i seng, hvis nu lynet slog ned. På den måde kunne man for eksempel hurtigt rede dyrene, hvis laden blev ramt af et lyn, siger han.

Det voldsomme vejr er snart ovre

Natten til lørdag kan vi se frem til nattero. Men herefter vender det voldsomme vejr tilbage igen lørdag.

Lørdagens uvejr ser dog ud til at være det sidste i denne omgang.

- Fredag vil byde på flot sommervejr i København. Men lørdag bliver vi passeret af kraftig regn og torden igen. Bagefter ser det roligere ud, siger Jens Ringgård Christensen.

DMI varsler risiko for skybrud lørdag eftermiddag og først på aftenen, og det bliver værst syd for København.

- Det er primært ved Køge og Stevns, at de skal forvente, at skybrud lægger vejen forbi, siger siger Mette Wagner, vagthavende meteorolog hos DMI, til TV 2 Lorry. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik