Mere vold i hovedstadsområdet end i resten af landet

Årsagen kan være, at nattelivet spiller en væsentlig rolle i antallet af registrerede voldstilfælde.

Det er de færreste almindelige menneske, der fuldt og fast støtter vold som kommunikationsmiddel – og heldigvis er antallet af anmeldte voldsepisoder også stødt faldende. 

Nye tal fra viser, at der sidste år på landets skadestuer blev registreret 9.909 episoder – knap 500 færre end forrige år.

Det viser undersøgelsen ”Vold i Danmark 2018 – belyst ved tal fra skadestuerne”, udarbejdet af Rambøll og Det Kriminalpræventive Råd.

Men i hovedstadsområdet står det slemt til. 46 procent af alle voldsskader blev registreret i området, selvom kun 32 procent af landets borgere bor i regionen.

Går mere i byen

Det er bemærkelsesværdigt, mener Ingrid Soldal Eriksen, analytiker i Det Kriminalpræventive Råd.

- Det kan hænge sammen med, at undersøgelser tidligere har vist, at distancen til skadestuen kan spille ind på, om man rent faktisk opsøger skadestuen på baggrund af vold. Derudover betyder det nok også noget, at der bor så mange unge mennesker i området. Og vi ved, at de unge mennesker er dem, der er overrepræsenteret i voldsstatisikkerne for skadestuerne. Særlig fredag og lørdag nat, siger Ingrid Soldal Eriksen til TV 2 Lorry.

De nye tal viser, at det oftest er mændene, der bliver udsat for vold. Samtidig står det klart, at volden især sker i weekendens natteliv.

Ring, når der er ballade

Skal man den meget vold i nattelivet til livs, kan forebyggende tiltag gøre en stor forskel, siger Ingrid Soldal Eriksen:

- Forskning peger på, at hvis man reducerer alkoholduskæning til folk, der er fulde i forvejen, så kan man være med til at nedbringe volden. Derudover er der forskning, der peger på, at en god sammensat strategi i nattelivet, hvor flere forskellige aktører er med, kan være med til at nedbringe volden, siger hun og peger blandt andet på dørmænd, kioskejere og taxachauffører som politiets forlængede øjne i natten.

Banebrydende forskning

Ny forskning fra Københavns Universitet viser desuden, at tilskuere i ni ud af ti situationer griber ind, når de ser vold i gadebilledet. Det viser granskning af videomateriale. 

- Det er banebrydende ny forskning, som ændrer på den hidtidige opfattelse af, at tilskuere til konfliktfyldte situationer er passive. Det betyder, at vi fremover skal kigge med nye øjne på voldshændelser i nattelivet og vurdere om tilskuere kan spille en aktiv rolle i forebyggelsen af vold, siger Ingrid Soldal Eriksen i en pressemeddelelse. 

Om undersøgelsen