Mere vold i hovedstadsområdet end i resten af landet

Årsagen kan være, at nattelivet spiller en væsentlig rolle i antallet af registrerede voldstilfælde.

Det er de færreste almindelige menneske, der fuldt og fast støtter vold som kommunikationsmiddel – og heldigvis er antallet af anmeldte voldsepisoder også stødt faldende. 

Nye tal fra viser, at der sidste år på landets skadestuer blev registreret 9.909 episoder – knap 500 færre end forrige år.

Det viser undersøgelsen ”Vold i Danmark 2018 – belyst ved tal fra skadestuerne”, udarbejdet af Rambøll og Det Kriminalpræventive Råd.

Men i hovedstadsområdet står det slemt til. 46 procent af alle voldsskader blev registreret i området, selvom kun 32 procent af landets borgere bor i regionen.

Går mere i byen

Det er bemærkelsesværdigt, mener Ingrid Soldal Eriksen, analytiker i Det Kriminalpræventive Råd.

- Det kan hænge sammen med, at undersøgelser tidligere har vist, at distancen til skadestuen kan spille ind på, om man rent faktisk opsøger skadestuen på baggrund af vold. Derudover betyder det nok også noget, at der bor så mange unge mennesker i området. Og vi ved, at de unge mennesker er dem, der er overrepræsenteret i voldsstatisikkerne for skadestuerne. Særlig fredag og lørdag nat, siger Ingrid Soldal Eriksen til TV 2 Lorry.

De nye tal viser, at det oftest er mændene, der bliver udsat for vold. Samtidig står det klart, at volden især sker i weekendens natteliv.

Ring, når der er ballade

Skal man den meget vold i nattelivet til livs, kan forebyggende tiltag gøre en stor forskel, siger Ingrid Soldal Eriksen:

- Forskning peger på, at hvis man reducerer alkoholduskæning til folk, der er fulde i forvejen, så kan man være med til at nedbringe volden. Derudover er der forskning, der peger på, at en god sammensat strategi i nattelivet, hvor flere forskellige aktører er med, kan være med til at nedbringe volden, siger hun og peger blandt andet på dørmænd, kioskejere og taxachauffører som politiets forlængede øjne i natten.

Banebrydende forskning

Ny forskning fra Københavns Universitet viser desuden, at tilskuere i ni ud af ti situationer griber ind, når de ser vold i gadebilledet. Det viser granskning af videomateriale. 

- Det er banebrydende ny forskning, som ændrer på den hidtidige opfattelse af, at tilskuere til konfliktfyldte situationer er passive. Det betyder, at vi fremover skal kigge med nye øjne på voldshændelser i nattelivet og vurdere om tilskuere kan spille en aktiv rolle i forebyggelsen af vold, siger Ingrid Soldal Eriksen i en pressemeddelelse. 

Om undersøgelsen

  • I 2018 blev 9.909 voldsskader registreret på danske skadestuer. Sammenlignet med de seneste år svarer det til et lille fald:
  • I 2017 var tallet 10.371
  • I 2016 var det 10.791
  • I 2015 var det 11.732
  • Antallet af politianmeldelser om vold har været stigende siden 2015. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at flere bliver udsat for vold. I 2015 blev Erstatningsnævnets praksis ændret, og det har formentlig ført til, at flere anmelder vold for at opnå erstatning.
  • Mænd er stadig i større risiko for at blive udsat for vold end kvinder. Men det er samtidig mændene, som de seneste år har oplevet det største fald i volden.
  • Unge mellem 15 og 24 år oplever i højere grad at blive udsat for vold i det offentlige rum og i forlystelses- og naturområder sammenlignet med øvrige aldersgrupper.
  • Region Hovedstaden er overrepræsenteret, når det gælder voldsskader. Det modsatte gælder Region Midtjylland, hvor andelen af voldsskader er mindre end regionens andel af befolkningen.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik