Menneskesmugler hovednavn på musikfestival

Omstridt musiker fra Congo, der har siddet i fængsel for menneskesmugling, inviteret til festival for verdensmusik i København. Moralsk forkert, siger kritiker.

Når København er vært for Womex, den store festival for verdensmusik, sker det efter planen med en afrikansk musiker, der er dømt for menneskesmugling, som ét af hovednavnene.

Programmet blev offentliggjort tirsdag, og ifølge DR Kultur er den omstridte congolesiske musiker Papa Wemba et af hovednavnene.

Den 60-årige Wemba, også kendt som kongen af wemba-rock, er blevet dømt for menneskehandel i Frankrig og Belgien. Det skete, efter at han fik smuglet flere hundrede afrikanere ind i Europa under påskud af, at de var medlemmer i hans orkester.

Det kostede ham to og et halvt år bag tremmer. Derfor mener Dorrit Otzen fra Reden International, en organisation til bekæmpelse af kvindehandel, at Papa Wemba ikke bør have lov til at optræde i Danmark.

Det er moralsk set forkert at hyre en mand, der er dømt for menneskesmugling, siger hun.

Peter Hvalkof, medlem af Womex-juryen, er ikke enig. Han forklarer, at festivalen udelukkende har inviteret Papa Wemba til København, fordi han er én af Afrikas største stjerner.

Han har udstået sin straf, efter at han blev dømt i 2003. Når man har udstået sin straf, så er man ren. Det er sådan, at det fungerer i et retssamfund, erklærer Peter Hvalkof.

Årets Womex-festival åbnes den 27. i DR's koncerthus. Festivalen, der både omfatter konferencer og koncerter, ventes at samle knap 3000 deltagere fra hele verden.

København har sikret sig værtsskabet for en treårig periode, der udløber i 2011.

/ritzau/

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Svampeceremoni

Ulovlige svampetrip samler folk i fællesterapi

25_seconds

playDroner skal søge efter utætte fjernvarmerør om natten

Akvædukt ved Veluwemeer

playUsædvanlig akvædukt kan redde Margretheholm Havn

Borger med handicap

Datter til hjerneskadede Lars: Kommunen mangler empati og logik

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere