Menighedsråd: Vi samler gravstederne

Mange kirkegårde samler begravelser på udvalgte områder, så der ikke bliver så langt mellem gravene.

Menighedsråd i hele landet er i fuld gang med at ændre kirkegårdene for at imødegå, at de efterladte skal gennem rækker med tomme gravpladser.

- Særlig på de mindre landsbykirkegårde er der overskydende jord, siger Carsten Bøgh Pedersen, næstformand i Landsforeningen af Menighedsråd.

- Her og mange andre steder forsøger menighedsrådene at skabe et smukt miljø med græsarealer og måske en bænk, siger han til Ritzau.

Ifølge Kristeligt Dagblad har traditionen med at blive brændt og nedsat i en urne gjort omkring halvdelen af landets nuværende kirkegårdsareal overflødigt.

Mange begraves i fællesgrave

I 2012 blev cirka 78 procent af alle døde brændt, og da mange kremerede oven i købet begraves i fællesgrav i stedet for i eget gravsted, gør det pladsbehovet endnu mindre.

Derfor er der kun brug for under halvdelen af de 60 millioner gravsteder, lyder vurderingen fra Foreningen af Danske Kirkegårdsledere.

Carsten Bøgh Pedersen mener dog ikke, at udviklingen alene skyldes urnenedsættelser og fællesgrave, men også, at mange eksisterende gravsteder sløjfes, fordi de pårørende ikke længere kommer på kirkegården.

- Måske er de flyttet langt væk og kan ikke som tidligere gå op og luge et par gange om ugen. Derfor må de betale for vedligeholdelsen, og det koster penge, siger Carsten Bøgh Pedersen.

Assistens og Solbjerg kirkegårde bliver delvist til parker

Han mener desuden, at behovet for at mindes de døde har ændret sig de seneste år. For eksempel er det blevet mere almindeligt, at efterladte opretter internetportaler med fotografier af den afdøde.

- Andre fortæller, at de tænder et stearinlys derhjemme eller bærer mindet inden i dem selv. De føler ikke et behov for at stå foran et gravsted, siger Carsten Bøgh Pedersen.

Ifølge Kristeligt Dagblad bliver to store kirkegårde i København, Assistens og Solbjerg, i nær fremtid delvist til parker.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

1600px_colourbox40805590.jpg

Helsingør er populær som aldrig før - og borgmesteren ved godt hvorfor

Børnehave genåbning

Endnu en kommune dropper forældrebetaling, hvis børnene holdes hjemme fra dagtilbud

Cecilia Lonning-Skovgaard

Corona rammer Københavns aktivering af banderelaterede ledige

20071024-220631-2-1920x1282we

playEt stykke dansk kulturarv fylder 100 år - men det går kun én vej

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere