Meget lidt nybyggeri i store byer skaber boligmangel

Vi vil bo i byerne, men her bygges ikke mange nye boliger. Snart vil der mangle boliger mange steder.

Boligblokke ved Havneholmen, Kbh. Foto: TV2/Lorry

Danskerne flytter fra land til by, og et historisk lavt boligbyggeri betyder, at boligmangel snart bliver en realitet flere steder i landet. Det konkluderer byggevirksomheden Cembrit sammen med brancheorganisationen Dansk Byggeri i en analyse.

Finanskrisen, der ramte i 2008, har betydet, at byggeriet af nye boliger er kommet ud af trit med den demografiske udvikling - og dermed efterspørgslen efter boliger.

- Det er hverken overraskende eller unaturligt, at byggeaktiviteten er gået ned i tempo de seneste år, og på landsplan er boligudbuddet da også stadig højt. Men det hjælper ikke noget, når boligerne ikke ligger der, hvor efterspørgslen er, siger direktør i Cembrit Mogens Fisker.

- Det mismatch har vokset sig større og større igennem kriseårene, og derfor begynder boligmanglen nu at vise sig flere steder, sige han i analysen.

2500 nye boliger i Kbh. pr. år

Det er ikke kun omkring hovedstaden, at der er kommet længere kø til en bolig. Det samme gør sig gældende i Aarhus, Aalborg og Odense, der ligeledes oplever en massiv tilflytning.

Dansk Byggeris chefanalytiker Finn Bo Frandsen siger, at byggetempoet i København aktuelt ligger på cirka 2500 nye boliger årligt.

- Det er under en fjerdedel af det behov, der løbende opbygges som følge af tilflytningen til København. Hvis udbud og efterspørgsel skal hænge sammen, så skal byggetempoet alene i København op over 10.000 nye boliger om året, siger Finn Bo Frandsen.

- Frygten for en ny boligboble i områder med størst efterspørgsel har da været luftet flere gange. Derfor handler det om at udvise rettidig omhu og sætte gang i byggeriet i de områder, hvor efterspørgslen er eller forventes at komme, siger Finne Bo Frandsen.

Alene i løbet af de næste fem til seks år forventer Danmarks Statistik, at antallet af indbyggere i landets fire største byer vokser med yderligere 120.500, så i alt 1,4 millioner danskere vil have til huse her.

Tendensen kan også ses i Aarhus, Odense og Aalborg. De tre byer kan frem imod 2020 se frem til i alt 43.000 nye indbyggere. Aktuelt er der i alt udbudt 4500 boliger til salg i de tre byer.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik