Marlene Wind får den første Tøger Seidenfaden-pris

Marlene Wind, der er professor og centerleder på Center for Europæisk Politik ved Københavns Universitet, bliver den første modtager af Tøger Seidenfaden-prisen. Det skriver politiken.dk.

Foto: TV2/Lorry

Hun tildeles Tøger Seidenfaden-prisen i 2012 for »sin utrættelige formidling af viden om Danmarks rolle i det europæiske samarbejde«, oplyser priskomitéen.

Med prisen følger - udover æren - 25.000 kroner.

Det er Tøger Seidenfadens værdier og livssyn, der sættes fokus på med prisen: Frisind, ligestilling, ansvar og anstændighed som drivende kræfter i samfundet og debatten skal ifølge priskomitéen hædres gennem uddelingen af Tøger Seidenfaden-prisen.

Gennem formidlingen af sin viden har Marlene Wind fortjent hæderen, skriver priskomitéen i sin motivation.

»Marlene Wind har i dette arbejde været sig sit intellektuelle og faglige ansvar bevidst. Som professor har hun både viden og platform, og det forpligter, siger hun, når hun går imod tidsånd og politikere i sin afdækning og beskrivelse af, hvorledes Europa ser ud i dag, og hvilke konsekvenser det får for dansk selvforståelse«, skriver komitéen.
 
Marlene Wind har ofte kunnet opleves i medierne, hvor hun analyserer EU-forhold og ikke mindst Danmarks forhold til EU. Men sidste år tog hun sig en slags tænkepause og holdt helt op med at udtale sig om sit fagområde.

Det var konsekvensen af en række stærkt kritiske udtalelser om den grænsekontrol, som den daværende VK-regering og Dansk Folkeparti besluttede at indføre ved grænserne. Winds udtalelser om blandt andet, at »regeringen appellerer til den laveste fællesnævner og den indre svinehund« blev blev af flere politikere opfattet som stærkt kontroversielle, og blandt andet Søren Pind (V) og Pia Kjærsgaard (DF) mente, at Wind politiserede og var »fuldstændig færdig« som ekspert.

Siden er Marlene Wind vendt tilbage til medierne. Og her fortsætter hun ifølge priskomitéen sit arbejde, der ligesom Tøger Seidenfadens virke er vendt mod sammenhængen mellem Danmark og resten af verden.

Priskomitéen består af direktør i analyse- og rådgivningsfirmaet Oxford Analytica Nader Mousavizadeh, Seidenfadens enke journalist Tine Eiby, professor ved Københavns Universitet Helle Porsdam, advokaten Per Magid, direktør for Det Udenrigspolitiske Selskab Klaus Carsten Pedersen, administrerende direktør for JP/Politikens Hus Lars Munch, og Louisianas direktør Poul Erik Tøjner.

Prisen til Marlene Wind uddeles 10. maj.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik