Marinbiolog efter aflyst udledning af spildevand: Så skal vi bare have nye spildevandsanlæg

Det er en god nyhed, at udledning af 290 millioner liter urenset spildevand er aflyst - nu skal der gøres noget ved rensningsanlæg i hovedstaden, mener marinbiolog. 

Det er godt nyt for havmiljøet i Øresund, at planerne om udledning af 290 millioner liter urenset spildevand nu er fortid. 

Det mener Jens Peder Jeppesen, marinbiolog og chef for Øresundsakvariet i Helsingør. 

- Det er fantastisk og en fed nyhed, siger Jens Peder Jeppesen til TV 2 Lorry, inden han i næste åndedrag er en anelse mere afdæmpet:

- Nu skal vi så bare have styr på at få lavet nogle nye spildevandsanlæg, siger marinbiologen.

Han henviser til, at den planlagte udledning af de 290 millioner liter urenset spildevand, som overborgmester i København, Frank Jensen (S), tirsdag aften aflyste, blot er en lille del af de 35 milliarder liter urenset spildevand, som Københavns Kommune har udledt i Øresund fra 2014 til 2018.

Det skyldes blandt andet, at hovedstadens rensningsanlæg ikke har kapacitet nok til at rense alt spildevand - det er især et problem ved store regnskyl. 

Spildevand i Øresund

Kan føre til nedgang i diversitet

Tirsdag aften oplyser Hofor i en pressemeddelelse, at de håber helt at kunne undgå udledning af spildevand i Øresund. Hofor, der har fået tilladelsen til spildevandsudledningen, er lige nu ved at undersøge, om man kan rense spildevandet lokalt, og hvordan man kan transportere spildevandet.

Overborgmester går skridtet videre og garanterer i pressemeddelelsen, at den planlagte udledning nu er helt aflyst. 

Jens Peder Jeppesen mener, at det er svært at vurdere, hvad det helt konkret kommer til at betyde, at 290 millioner liter spildevand nu ikke skal pumpes ud i Øresund. 

- Det ville måske føre til øget algeopblomstring i det nordlige eller mellemste Øresund, men vi ved det ikke, for vi er ikke i stand til følge sådan en udledning. 

Han tøver dog ikke med at understrege, at der er sket en markant nedgang i diversiteten i Øresund.

- Diversiteten er faldet ude på dybt vand. Og hvorfor er den det? Urenset spildevand kunne være en af årsagerne. Man har jo pumpet mere og mere ud i et uvist antalt år, siger Jens Peder Jeppesen.

Fortsat dialog 

Danmarks Naturfredningsforening har ligeledes været en stor kritiker af udledningen. Maria Reumert Gjerding, præsident i organisationen, er derfor glad for, at den forhåbentlig nu kan undgås helt.

- Vi kommer til at være i fortsat dialog med partierne og ministeren om, hvordan vi generelt kan gøre noget ved problemet med spildevand i Danmark, siger hun til Ritzau.

På Københavns Rådhus vil Det Konservative Folkeparti have sat en stopper for udledning af alt urenset spildevand. Det kan du læse mere om her.