Mandlig havfrue deler vandene i Helsingør

Politikerne og Helsingør Kommune er begejstrede. Landskabsarkitekten, Realdania og Slots- og Ejendomsstyrelsen vil ikke have det ny vartegn for Helsingør Havn, som kommunen med støtte fra Statens Kunstfond har bestilt hos de internationalt anerkendte kunstnere Michael Elmgreen og Ingar Dragset, skriver Politiken tirsdag.

Skulpturen hedder 'Han' og er en nøgen yngling på to meter - en slags moderne storebror til Den Lille Havfrue på Langelinie i København. Den koster lidt over 3 millioner kroner og skal blandt andet vise, at manden i dag er blevet et seksualobjekt ligesom kvinden.
Men den dur ikke, siger direktør for Realdania Hans Peter Svendler:
»Vi lytter til vores landskabsarkitekt. Og han mener, at skulpturen har sin egen historie og relaterer sig til Den Lille Havfrue og ikke til Kronborg. Vi vil sikre Kronborg som en vigtig kulturarv, der er på Unesco's liste over verdensarv, og der synes vi ikke, at skulpturen passer ind«, siger Hans Peter Svendler til Politiken.
Helsingør Havn og Kronborg er centrum for et kæmpe fornyelsesprojekt i flere etaper, som Realdania har støttet med over 200 millioner kroner.
Helsingørs borgmester, Johannes Hecht-Nielsen (V), har svært ved at forstå indblandingen:
»Landskabsarkitekter skal lave landskaber, arkitekter skal lave huse, og kunstnere skal lave kunstværker og placere dem. Jeg er overbevist om, at figuren er genial, og vi synes, den passer ind«, siger han til Politiken.
Kunstnerne selv tager balladen med ophøjet ro. Om 'Han' står det ene eller det andet sted, er ikke altafgørende, siger Michael Elmgreen til Politiken:
»Vi tror, at figuren er stærk nok til at klare sig hvor som helst; det afgørende er, at den er i nærheden af vandet. Og så kan det jo være, at man om nogle år flytter den til den oprindelige plads, hvis man synes, at det område er blevet for kedeligt«.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik