Mand anmeldt for at flyve med fjernstyret helikopter

Trafikstyrelsen melder en mand til politiet, fordi han har overtrådt luftfartsloven under flyvning med drone.

En mand fra København har fået en politisag på halsen, efter at han har sendt sin fjernstyrede helikopter op i luften over Ørestad i København.

Det oplyser Trafikstyrelsen, der står bag politianmeldelsen, til Ritzau.

Ifølge styrelsen har manden overtrådt tre punkter i luftfartsloven ved at have styret helikopteren i tæt bebyggelse, for tæt på Københavns Lufthavn og ved at sende helikopteren op i nærheden af 300 meters højde.

Den fjernstyrede helikopter er - ligesom førerløse fly - en såkaldt drone. Og reglerne for flyvning med droner er ganske klare, understreger Trafikstyrelsen.

Første sag om droneflyvning

- Jeg forstår godt, hvis man ikke umiddelbart tænker over, at man bryder loven, fordi man flyver med sin nyindkøbte fjernstyrede helikopter, siger vicedirektør i Trafikstyrelsen, Jesper Rasmussen, i en kommentar.

- Men der er altså nogle meget klare regler på området, som skal overholdes for ikke at kompromittere flysikkerheden, privatlivets fred eller almindelige menneskers ve og vel på landjorden, fastslår han.

Det er en video på internettet, hvor manden ses flyve med helikopteren, der har fået styrelsen til at gå til politiet. I øvrigt for første gang i en sag om droneflyvning.

Skal være mindst 150 m væk fra bymæssig bebyggelse

Anmeldelsen er indgivet, fordi Trafikstyrelsen ser sig nødsaget til at indskærpe den klare lovgivning på området, lyder det.

I den pågældende sag vejer mandens helikopter under syv kilo. Det betyder blandt andet, at han ikke må fornøje sig med flyvning mindre end 150 meter fra bymæssig bebyggelse og større offentlige veje.

Reglerne for flyvning med droner, som vejer mere end syv kilo, er væsentlig skrappere og skal eksempelvis ske på en godkendt modelflyveplads

Udbredelse af droner er steget eksplosivt de senere år

De små førerløse fly og helikoptere er de seneste år blevet populære i Danmark og kan i dag købes i både butikker og på nettet.

Ifølge vicedirektør Jesper Rasmussen følger Trafikstyrelsen udviklingen med stor interesse.

- Udviklingen og udbredelsen sker eksplosivt i disse år, og vi kan i fremtiden opleve store fordele ved brug af droner inden for overvågning af landbrug, redningsberedskab, opmåling også videre, siger han og tilføjer:

- Men det nytter ikke at brugen af droner skaber andre problemer. Derfor må man nu engang følge de regler, der er.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

25_seconds

playPoliti kalder sag om afbrændt Mette Frederiksen-dukke for "alvorlig"

politi

36 unge holdt fest i medborgerhus og brød forsamlingsforbud

politiafspærring

Gik amok i hærværksraseri: Knuste ruder på 16 biler og to butikker

25_seconds

playMyndigheder deler oplysninger om kriminelle: Kan blive smidt ud af hele Brøndby Strand

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere