Mænd strømmer til mødregruppe

Barsel, legestuer og mødregrupper er ikke længere forbeholdt kvinder. Flere af landets store kommuner har oplevet så stor efterspørgsel på fædregrupper, at de har måttet ansætte ekstra personale

Først var de næsten ingen - og hvis der var, var det ikke noget, mænd talte for højt om. Men nu trækker fædregrupper og legestuer for fædre fulde huse i landets store byer.
Tal fra Danmarks Statistik viser, at knap 15 procent flere mænd gik på barsel i 2008 end i 2003. Og fædrene er tilsyneladende vilde med at tilbringe tiden sammen med andre fædre og børn. Legestuer kun for far og barn er nemlig populært som aldrig før. Og det kan mærkes i legestuerne rundtomkring.
»Det er helt tydeligt at mærke, at interessen for vores legestue er større nu, end den var for bare fire år siden. På en god dag kommer her omkring 43 mænd, hvor vi kun kunne trække måske 13 før,« siger Peter Nielsen til metroXpress, som er bestyrer og tovholder i Fars Legestue på Nørrebro i København. Her har man måttet ansætte ekstra personale, for at få tid til de mange fædre med babyer.
Også i Fars Legestue i Roskilde og Århus har man fra start mærket en stor interesse fra fædre på barsel. Legestuen i Århus blev oprettet som et eksperiment for halvandet år siden, og allerede nu kommer langt flere end forventet.
Og mens det for bare 10 år siden var nærmest kvindagtigt for fædre at tale om emner som bleer, suttestørrelser og sovetider, er disse emner i dag blevet lige så naturlige som PlayStation og atp.
»Der bliver helt sikkert talt mest PlayStation og fladskærms-tv, men jeg oplever også, at fædrene har stort behov for at stille spørgsmål om kost, søvn og motorisk udvikling. Derfor har vi også en sundhedsplejerske der kommer en time hver gang,« fortæller Michael Jeppesen fra Fars Legestue i Århus til metroXpress.
Men selv om der ofte tales om det samme som i mødregruppe, så minder ordet 'fædregruppe' stadig for meget af ammestuesnak, lyder det fra sundhedsplejerske på Nørrebro i København, Hanne Duer.
»Da vi i sin tid fandt på navnet til Fars Legestue, fandt vi ud af, hvor vigtigt det var, at navnet ikke lugtede alt for meget af rundbordspædagogik og rundkredssnak, for så stod mange mænd med det samme af,« siger hun til metroXpress.

Samlingssted
Legestuerne fungerer som et samlingssted for fædre og børn, der har lyst til at lege og snakke. Nogle kommer fast en gang om ugen, mens andre kun kommer en gang imellem.
En del fædre, der kommer i disse legestuer, er også tilknyttet deciderede fædregruppe.
I legestuerne er der, ud over tovholderne, også tilknyttet en sundhedsplejerske, som kommer fast hver gang.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

John Schmidt Andersen

Før ville ingen investere i Vinge – nu står kommune med flere tilbud på hånden

40_percent

playSverige åbner grænsen for skilsmissebørn med ledsager

rungsted havn

Medarbejder sendt hjem efter sag om svindel i Rungsted Havn

opholdsforbud på christiania

Christiania lukker sig selv med hegn efter opholdsforbud

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere