Mæglere raser over skæv skat

Når en bolig skifter ejer skal det tinglyses, men der er alt for stor forskel på, hvad det koster for at få lavet samme stykke arbejde, mener Dansk Ejendomsmæglerforening (DE), som derfor vil have systemet ændret, skriver Frederiksborg Amts Avis.

- Det her er en afgift, der har til formål at skaffe skattekroner - ikke at finansiere bolighandler. Det er ikke befordrende, så det ville være mere rimeligt med et fast gebyr, siger Henrik Dahl Sørensen, der er direktør i DE.
Som det er nu bliver tinglysningsafgiften beregnet ud fra 0,6 procent af salgsprisen eller den offentlige vurdering, alt efter hvad der er højest, hvilket betyder, at købere af dyre huse betaler mange tusinde kroner mere end købere af billigere huse for samme tinglysningsarbejde. Samtidig blev tinglysningen i september digitaliseret og dermed gjort mere smidig uden at betalingen er fulgt med. Derudover bliver halvdelen af alle boliger i landet solgt for mindre end den offentlige vurderingen, viser en ny undersøgelse fra ejendomsmæglerkæden EDC, men tinglysningsafgiften bliver stadig beregnet ud fra den høje offentlige vurdering. EDC mener derfor, at hele systemet skal kigges efter i sømmene, da det ifølge kommunikationschef Jan Nordmann »kan være svært at argumentere for, at et boligkøb i Lyngby koster 24.000 kroner at få tinglyst, men tilsvarende bolig i Vestjylland kan tinglyses for 6000 kroner«.
Venstres boligordfører Louise Schack Elholm oplyser, at der i løbet af det næste halve år skal arbejdes med en ny lovgivning om vurdering af fast ejendom, da den efter hendes mening ikke fungerer optimalt, som den er i dag. Alligevel mener hun ikke, at tinglysningsafgiften skal svare til de reelle omkostninger i sagsbehandlingen.
- At man digitaliserer og gør det mere effektivt fører ikke til skattelettelser. Det er en del af skattesystemet, og man skal tænke det ind som en helhed i skattesystemet, siger Louise Schack Elholm til Frederiksborg Amts Avis.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

20210226-105352-L-1920x1277we

playOverborgmesterkandidat "fik kaffen galt i halsen", da hun så nyt nattelivs-udspil

acdb5ca2-de8f-452c-a7d2-b8a65843a1b8

Københavns Universitet forbyder tema i introuge

nybyggeri carlsbergbyen

Flere og flere københavnske boliger er uden bopælspligt

Genåbning i Køge mandag d. 1. marts

Rød løber, blomster og tårer: Sådan foregik genåbningsfest i Køge

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere