Mæglere holder stridigheder ude af retssalen

Nabostridigheder og skilsmissesager er nogle af den slags sager, der med fordel kan løses ved hjælp af retsmægling i stedet for en decideret retssag. - Vores oplevelse er, at det er en måde at løse konflikter, som parterne oplever mere tilfredsstillende, da de får ansvar for at løse konflikterne selv, siger Bjarne Bjørnskov Jensen, der er byretspræsident ved Retten i Hillerød til Frederiksborg Amts Avis.

I løbet af de to år, ordningen har kørt, har Retten i Hillerød haft cirka 80 retsmæglingssager, hvilket er flere, end byretspræsidenten forventede. Ifølge en rundspørge, som blandt andre Bjarne Bjørnskov har stået bag, er der landet over i samme periode henvist cirka 1100 sager til retsmægling ved byretterne og cirka 280 sager ved landsretterne.
Retsmægling kan kun bruges i civile retssager, og parternes advokater holder indledende telefonmøde med en af rettens jurister, hvor sagen bliver diskuteret igennem, og hvis retten vurderer, at den er egnet til retsmægling opfordrer man parterne til at løse sagen ved retsmægling. Hvis de indvilger i det, bliver sagen berammet til retsmægling.
Bjarne Bjørnskov Jensen peger på ægteskabssager og nabostridigheder, som oplagte mæglingssager, men han har også haft større erhvervsmæssige sager, hvor metoden har vist sig at være god. Samtidig sparer det resurser, når sagerne bliver løst, inden de når ind i retssalen.
- I langt de fleste tilfælde er man færdig i løbet af en halv dag, hvilket typisk er hurtigere end det samlede tidsforbrug, hvis sagen skal gennemføres i retten, siger Bjarne Bjørnskov til Frederiksborg Amts Avis.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Amager bakke er tegnet af arkitekten Bjarke Ingels.

Borgere i hovedstadsområdet får varme fra døde mink - har samme konsistens som feta

Nexus foto

playKritik af døgninstitution for unødvendige magtanvendelser mod anbragte unge

løndumping amager

TV 2 afslører: Håndværkere på Amager arbejder til 30 kroner i timen

Affaldssortering

playCorona giver ekstra affald i Storkøbenhavn: - Der er opstået en pulterkammereffekt i hjemmene

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere