Må kvinder tale åbent om deres lyst til sex? Nadia og Judith forsøger at finde svar

03:49

Judith Rothenborg fra "Mormor på mandejagt" og Nadia Rask Lundborg Hansen fra "Fordi vi har lyst" mødes til en snak om kvinders sexlyst. Hvad har egentlig ændret sig gennem tiden? Video: Malte Jørstad / Anna Clara Ingemann-Hansen

Den ene er 22 år. Den anden er 71 år.

Men fælles for Nadia Rask Lundborg Hansen og Judith Rothenborg er, at de begge tør tale åbent om sex- og samliv. 

Nadia Rask Lundborg Hansen er en af fire kvinder, der medvirker i TV 2 Play-serien "Fordi vi har lyst". Her deler de fire kvinder historier om deres seksualitet med ét fælles mål: At gøre op med nogle af de normer om kvinder og seksualitet, som de møder i hverdagen.

Faktisk tror jeg ikke, der er så meget, der har ændret sig.

Judith Rothenborg

TV 2 Lorry har sat hende i stævne med Judith Rothenborg for at blive klogere på, hvordan normerne har ændret sig gennem tiden.

- Når man stiller sig op og siger det højt eller agerer "promiskuøst", så er der altid nogen, der siger: "Hvad fanden er det for noget". Det er anderledes for mænd, siger Nadia Rask Lundborg Hansen.

Læs også 22-årig kvinde er frustreret over sine sexpartnere: - Hvorfor skal jeg overhovedet bede om det?

- Der ér en forskel, mener Judith Rothenborg.

- Den forskel er historisk, og den kan jeg også genkende fra min ungdom, men vi er mere frit stillede i dag, end vi har været. Ikke dermed sagt, at det er nok, tilføjer hun.

Mange danskere lærte Judith Rothenborg at kende, da hun delte sin søgen efter kærligheden i tv-programmet "Mormor på mandejagt".

Ikke meget har ændret sig

For Nadia Rask Lundborg Hansen forekommer det, at kvinders sexlyst var mindre tabu i de glade 70'ere, siger hun.

- Jeg har lidt en fordom om, at 70'ernes nøgenhed gjorde, at det hele var lidt nemmere. Måske er mit billede af den tid romantiseret, men det virker som om, at det hele var lidt nemmere. Og så var man nøgne alligevel. Var der den samme udskamning, spørger hun.

- Der er meget, der er ændret, og der er meget, der ikke er ændret, svarer Judith Rothenborg.

Læs også Astrid og Martin tænder ikke på sex: - Så vil jeg hellere spille computer

- Friheden og p-pillen gjorde, at det hele blev mere åbent. Før da måtte man ikke engang ryge en cigaret med en mand, for hvis man blev afsløret i det, havde man "været i seng sammen". Men så blev det mere frit og ok at gå i seng med flere, uddyber hun.

For Judith Rothenborg virker det som om, at samfundet er på vej i en mere konservativ retning igen.

- Ja, der er frihed, men der bliver også skubbet til afstandene i mellem os. Faktisk tror jeg ikke, der er så meget, der er ændret, siger hun.

Du kan se en video med Nadia og Judiths samtale i toppen af artiklen. Hele samtalen kan ses på TV 2 Lorrys YouTube-kanal eller lige her: